Αναπτύχθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών τον Ιούλιο, καθώς η χαλάρωση περισσότερων μέτρων του lockdown έδωσε ώθηση στον τομέα των υπηρεσιών. Η εικόνα προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και παρά το γεγονός ότι η ανησυχία για το νέο κύμα των μολύνσεων έχει πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Με τους ρυθμούς εμβολιασμού να επιταχύνονται και το βάρος στις υγειονομικές υπηρεσίες να μειώνεται, οι κυβερνήσεις ήραν κάποιους από τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού. Με την άρση των περιορισμών απελευθερώθηκε η ζήτηση που είχε συσσωρευθεί.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit, που θεωρείται ότι αποτυπώνει την κατάσταση της οικονομίας, σκαρφάλωσε στις 60,6 μονάδες τον Ιούλιο από τις 59,5 του Ιουνίου, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2000. Η τιμή είναι πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, καθώς και υψηλότερα από τις 60,0 μονάδες που προέβλεψαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters. «Η Ευρωζώνη γνωρίζει θερινή έκρηξη της ανάπτυξης, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του ιού τον Ιούλιο κίνησε την ανάπτυξη με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 21 χρόνια», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.
«Ειδικά ο τομέας υπηρεσιών βιώνει την ελευθερία από τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της COVID-19 και τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού, ειδικά σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία, τα ταξίδια και τον τουρισμό».
Ο PMI που καλύπτει τον τομέα υπηρεσιών κατέγραψε άλμα στις 60,4 μονάδες από τις 58,3, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006 και υψηλότερα από τις 59,5 που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.
Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης σημείωσε μικρή πτώση από το επίπεδο-ρεκόρ του Ιουνίου των 63,4 μονάδων, στις 62,6. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 60,9 από τις 62,6 μονάδες.
Ωστόσο, η εξάπλωση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα» του κορωνοϊού επηρέασε περαιτέρω τις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν ήδη διαταραχθεί και οδήγησε σε άλμα τις τιμές για τις πρώτες ύλες που χρειάζονται τα εργοστάσια. Ο δείκτης τιμών εισροών διατηρήθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ του Ιουνίου στις 88,5 μονάδες.
Η αύξηση των κρουσμάτων και οι φόβοι για ακόμα ένα κύμα πανδημίας επηρέασαν τη συνολική εμπιστοσύνη. Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε στις 67,8 από τις 71,9 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.
https://www.kathimerini.gr/economy/561444529/alma-tis-epicheirimatikis-drastiriotitas-stin-e-e/