Μειώθηκαν κατά 73% τα κεφάλαια που εισέρρευσαν το 2020 συγκριτικά με το 2019
Επενδύσεις ύψους 234,5 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν το 2020 στην αγορά ακινήτων, μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», καθώς ο αριθμός των αδειών υποχώρησε σε 938, με βάση τα προσφάτως αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η κάμψη έναντι του 2019 είναι εμφανής και αποτυπώνει τις συνέπειες της πανδημίας. Ειδικότερα, το 2019 είχαν εκδοθεί 3.503 άδειες, με αποτέλεσμα το ελάχιστο ύψος των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων να διαμορφωθεί σε 876 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το 2020 καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 73% στο ύψος των κεφαλαίων που εισέρρευσαν στη χώρα μέσω της «χρυσής βίζας», που απευθύνονται σε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.
Ακόμα χειρότερη όμως είναι η επίδοση το 2021, καθώς μέχρι και τις αρχές Ιουνίου είχαν χορηγηθεί μόλις 117 νέες άδειες, που αντιπροσωπεύουν κεφάλαια μόλις 29,25 εκατ. ευρώ. Στελέχη της αγοράς ακινήτων συναρτούν την ανάκαμψη του προγράμματος με την πορεία του εμβολιασμού και συνολικά της πανδημίας, όπως επίσης και με τους περιορισμούς που υπάρχουν στα αεροπορικά ταξίδια, ιδίως αν πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. Εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές και απρόοπτες εξελίξεις κατά το δεύτερο εξάμηνο, υπάρχει αισιοδοξία για τη σταδιακή επαναφορά του επενδυτικού ρεύματος, ιδίως από την Κίνα, που αποτελεί τον βασικό «αιμοδότη» του συγκεκριμένου προγράμματος. Αν όμως τα σενάρια για την έλευση του τέταρτου κύματος της πανδημίας επαληθευτούν, είναι προφανές ότι η προσδοκώμενη ανάκαμψη θα μετατεθεί χρονικά, τουλάχιστον στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενδεχομένως και αργότερα.
Με βάση τα σχετικά στοιχεία, από την έναρξη του προγράμματος «χρυσή βίζα» στα μέσα του 2014 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 8.692 άδειες παραμονής σε επενδυτές ακινήτων από χώρες εκτός Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι στην αγορά ακινήτων έχουν επενδυθεί κεφάλαια ύψους 2,17 δισ. ευρώ κατ’ ελάχιστον. Μάλιστα, σύμφωνα με εκπροσώπους γραφείων που δραστηριοποιούνται στην αγορά επενδυτικής μετανάστευσης, το εν λόγω ποσό εκτιμάται ότι προσεγγίζει ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ στην πραγματικότητα. Ο λόγος είναι ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους επενδυτές που έχουν αδειοδοτηθεί, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την ελάχιστη αξία επένδυσης, δηλαδή τα 250.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ευθύνεται για το 25%-30% των συνολικών εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων το 2020. Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το 2020 οι εισροές αυτές ανήλθαν σε 875 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 27% οφείλεται στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα». Ωστόσο, το 2019 η συνολική συνεισφορά άγγιξε το 60%, καθώς από τα 1,45 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν στην αγορά ακινήτων, τα 875 εκατ. ευρώ αφορούσαν επενδυτές εκτός Ε.Ε. που έλαβαν άδεια παραμονής.
Οσον αφορά το φετινό πρώτο τρίμηνο, όπως αναφέρει η ΤτΕ, οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων μειώθηκαν κατά 7,3%, καθώς δεν ξεπέρασαν τα 214 εκατ. ευρώ, έναντι 230 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Προς το παρόν δεν είναι σαφής η συμβολή του προγράμματος «χρυσή βίζα», καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτημάτων έκδοσης άδειας παραμονής από ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Πάντως, από την αρχή και μέχρι σήμερα, οι Κινέζοι επενδυτές αποτελούν κινητήριο μοχλό του εν λόγω προγράμματος, καθώς έχουν λάβει το 71% των αδειών, ήτοι 6.190 από τις συνολικά 8.692 άδειες που έχουν χορηγηθεί. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι επενδυτές από την Τουρκία με 541 άδειες και ακολουθούν οι Ρώσοι με 474 άδειες. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με επενδυτές από τον Λίβανο με 226 άδειες και από την Αίγυπτο με 199 άδειες.
https://www.kathimerini.gr/economy/561436975/voytia-ependyseon-gia-chrysi-viza/