Περισσότεροι από οχτώ στους δέκα (81%) Ευρωπαίοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από τις ταχύτητες download
Οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στις παρεχόμενες ταχύτητες πρόσβασης, όπως δείχνει έρευνα που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Ευρωβαρόμετρο.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας οι συμμετέχοντες με σταθερή σύνδεση στο internet ρωτήθηκαν το αν είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητά της σύνδεσής τους σχετικά με τις ταχύτητες download και upload.
Περισσότεροι από οχτώ στους δέκα (81%) Ευρωπαίοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από τις ταχύτητες download. Περίπου το 12% δηλώνει «όχι πολύ ικανοποιημένο» και μόλις το 4% «καθόλου ικανοποιημένο». Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις ταχύτητες upload.
H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ των 27 όπου το ποσοστό των ικανοποιημένων από τη σύνδεσή τους δεν ξεπερνά το 70%.
Ειδικότερα, για τις ταχύτητες download «πολύ ικανοποιημένο» δηλώνει το 20% και «σχετικά ικανοποιημένο» το 45%, ενώ «όχι πολύ ικανοποιημένο» δηλώνει το 26% και «καθόλου ικανοποιημένο» to 9%.
Και στις ταχύτητες upload οι Έλληνες είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι. Λιγότεροι από τα δύο τρίτα (63%) των ερωτηθέντων εξέφρασαν κάποιο βαθμό ικανοποίησης, ενώ ο ένας στους δέκα (10%) δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την ταχύτητα upload.
Η έρευνα διεξήχθη από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020 και από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2021, και δείχνει τη χρήση και την ικανοποίηση των Ευρωπαίων από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πακέτων υπηρεσιών, περιαγωγής, έκτακτης ανάγκης και διεθνούς επικοινωνίας εντός της ΕΕ κ.α.
Στα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι ότι σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν κινητά τηλέφωνα (96% των ερωτηθέντων), ενώ το 53% έχει σταθερή τηλεφωνική σύνδεση.
Το Ευρωβαρόμετρο ρώτησε επίσης τους πολίτες σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις συνδρομές τους στο Διαδίκτυο και διαπίστωσε ότι το 7% των Ευρωπαίων έκανε αλλαγές στη συνδρομή τους στο Διαδίκτυο, ενώ το 3% άλλαξε πάροχο Διαδίκτυο.
Στις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης, το 74% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι στη χώρα τους θα καλούσαν τον αριθμό 112 και το 41% θα καλούσαν το 112 όταν βρίσκονταν σε άλλη χώρα.