Καταγράφεται μικρή, αλλά σταθερή μείωση των εκκρεμών υποθέσεων. Ενισχύεται ο αναιρετικός έναντι του ακυρωτικού ρόλου του.
Στις 12.039 ανέρχονταν στο τέλος του 2020 οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καταγράφοντας σχετική μείωση από το προηγούμενο έτος, αν και όπως επισημαίνει το Ανώτατο Δικαστήριο το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει τη σταθερά μειούμενη τάση των εκκρεμοτήτων τα τελευταία έτη. Αυτό καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΣτΕ.
Συνολικά, το 2020 εισήχθησαν 3.354 νέες υποθέσεις, ενώ περαιώθηκαν 3.969 υποθέσεις. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι περαιωθείσεις υποθέσεις αφορούσαν αιτήσεις αναιρέσεως (1.762) ενώ ακολούθησαν οι αιτήσεις ακυρώσεως (1.161), γεγονός που όπως τονίζεται, επιβεβαιώνει την ενίσχυση της αναιρετικής αρμοδιότητας του ΣτΕ σε βάρος του παραδοσιακού ακυρωτικού ρόλου του. Ως προς τις γνωμοδοτήσεις επί σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων, κυριάρχησαν εκείνα που προέρχονταν από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, το ΣτΕ λειτουργούσε και οι υποθέσεις ήταν δυνατόν να συζητηθούν χωρίς την παρουσία των διαδίκων εφ’ όσον όλα τα μέρη υπέβαλαν δήλωση παραστάσεως. Υπεβλήθησαν εκ μέρους των εισηγητών 1.140 δηλώσεις για συζήτηση και τελικώς συζητήθηκαν, μετά την υποβολή δηλώσεως παραστάσεως εκ μέρους όλων των διαδίκων, 236 υποθέσεις ήτοι ποσοστό 20,7%.
Τα βασικά συμπεράσματα
Όπως αναφέρεται, από τα στοιχεία που επιμελήθηκε το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογιών του Δικαστηρίου, και τα οποία αφορούν ορισμένες κρίσιμες πτυχές της λειτουργίας του ΣτΕ κατά το 2020, μπορεί να συναχθούν ορισμένα συμπεράσματα:
1) Εξακολουθεί η σταθερή μείωση της εκκρεμότητας
2) Συνεχίζεται η έκδοση περισσότερων αποφάσεων σε σχέση με τα ένδικα μέσα και βοηθήματα που κατατίθενται. Η διατήρηση της τάσης αυτής οδηγεί αναπόδραστα, σε βάθος χρόνου, στη δραστική μείωση της εκκρεμότητας
3) Η κύρια δραστηριότητα του Σ.τ.Ε. είναι ασφαλώς η δικαιοδοτική και εκφράζεται μέσω των αποφάσεων που εκδίδονται κάθε έτος. Ωστόσο, οι αρμοδιότητες του Σ.τ.Ε. είναι πολυσχιδείς: Εκτός των αποφάσεων επί των υποθέσεων που αφορούν την οριστική δικαστική προστασία, λαμβάνονται, από διάφορους σχηματισμούς, αποφάσεις, όπως αυτές που αφορούν την προσωρινή δικαστική προστασία (στις οποίες περιλαμβάνονται και όσες αφορούν την προσωρινή προστασία επί δημοσίων συμβάσεων, τα λεγόμενα «ασφαλιστικά μέτρα»), αποφάσεις δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων, εκδίδονται πρακτικά σχετικά με την συμμόρφωση της διοικήσεως στις αποφάσεις του Δικαστηρίου, πρακτικά της διοικητικής Ολομέλειας επί διαφόρων θεμάτων και βεβαίως τα πρακτικά επεξεργασίας (γνωμοδοτήσεις) επί των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων
4) Ειδικά ως προς την γνωμοδοτική αρμοδιότητά του, προκύπτει ότι ο αρμόδιος γνωμοδοτικός σχηματισμός απασχολείται, προεχόντως, με ζητήματα πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά
5) Επιβεβαιώνεται ότι έχει ενισχυθεί η αναιρετική αρμοδιότητα του Σ.τ.Ε. σε βάρος του παραδοσιακού ακυρωτικού ρόλου του
6) Το έτος 2020 ήταν έτος πανδημίας. Παρά ταύτα, εκτός από τον μήνα Μάρτιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας συνέχισε την λειτουργία του υπό τις γνωστές προϋποθέσεις, δηλαδή η συζήτηση των υποθέσεων ήταν δυνατή χωρίς την παρουσία των διαδίκων και εφ’ όσον όλα τα μέρη (αιτούντες, καθ’ων, παρεμβαίνοντες) δήλωναν ότι αποδέχονταν η υπόθεση να συζητηθεί χωρίς να παρασταθούν. Προκύπτει ότι συζητήθηκε, περίπου, το ένα πέμπτο των υποθέσεων που δηλώθηκαν προς συζήτηση από τους εισηγητές.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣτΕ ΚΑΤΑ ΤΟ 2020