Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για την ανακοίνωση – απάντηση προς Ερντογάν
Σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ οδήγησε η αδυναμία κοινής αντίληψης ανάμεσα στα μόνιμα μέλη, όσον αφορά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που θα πρέπει να εκδοθεί σχετικά με τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, που παραβιάζουν σειρά ψηφισμάτων και αλλάζουν τα δεδομένα για το Κυπριακό. Κύριος λόγος ήταν η άρνηση των Βρετανών –οι οποίοι αποτελούν λόγω του καθεστώτος εγγυήτριας δύναμης που απολαμβάνουν στην Κύπρο τους έχοντες την ευθύνη σύνταξης (penholders) των σχεδίων δήλωσης– να συμπεριλάβουν οποιαδήποτε αναφορά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή ακόμη και στην Τουρκία γενικότερα. Το πρώτο προσχέδιο δεν αναφερόταν παρά γενικά σε «λύπη» («regret») και βαθιά ανησυχία («deep concern») σχετικά με τις εξελίξεις στα Βαρώσια. Μέχρι αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) οι διεργασίες για τη συγγραφή του δεύτερου προσχεδίου είχαν οδηγήσει σε σχετική βελτίωση των διατυπώσεων, σε καμία περίπτωση όμως στον βαθμό που να ικανοποιούν την κυπριακή πλευρά.
Οι ηχηρές παρεμβάσεις από ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία αλλά και οι χθεσινές πολύ σαφείς δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ πρακτικά καθιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως την πλέον έντονη παρέκκλιση από τη στάση του διεθνούς παράγοντα έναντι των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. Υπέρ μιας πιο σαφούς δήλωσης ετάχθη και η Κίνα. Η αδυναμία κατάληξης σε μια ουσιαστική δήλωση για την κατάσταση στα Βαρώσια αντικατοπτρίστηκε βεβαίως και στην αναιτιολόγητα ισορροπημένη δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ. Χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη για τις διεργασίες στη Νέα Υόρκη.
Ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος αυτών των διεργασιών, καθίσταται ορατό και σαφές ότι ακόμη και μια τυπική καταδίκη δραστηριοτήτων που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν είναι δυνατή. Είναι εξίσου σαφές ότι η δυστοκία αυτή σε επίπεδο Σ.Α. δίνει επιχειρήματα δικαίωσης της τακτικής και στον κ. Ερντογάν, ο οποίος κινήθηκε αγνοώντας τα παλαιότερα ψηφίσματα. Ουκ ολίγοι έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι συζητήσεις στο Σ.Α. αποτελούν και προπομπό για το μέλλον και συνιστούν έμμεση πίεση εκ μέρους του Λονδίνου για επαναφορά στις παλαιότερες βρετανικές θέσεις για «ευέλικτη» διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, ήτοι μια εκδοχή συνομοσπονδίας.
Για την κατάσταση στην Κύπρο ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα την ερχόμενη Πέμπτη. Σκοπός της απόφασης να ενημερωθούν τα κόμματα την ερχόμενη εβδομάδα είναι να ολοκληρωθούν διεργασίες, επαφές και συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Σε συνέντευξή του νωρίτερα ο κ. Δένδιας (περιοδικό «Ερμής» του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών) αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού. «Λυπάμαι να πω ότι μετά την τελευταία εμπειρία που είχα στη Γενεύη, η επίλυση του Κυπριακού [δείχνει να] είναι ίσως ακόμα πιο μακριά, διότι πλέον η Τουρκία εμφανίζεται να μην αποδέχεται το πλαίσιο επίλυσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατά συνέπεια του διεθνούς δικαίου, δηλαδή τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, κάτι που έχει αποτελέσει κοινό πλαίσιο και Ελλάδας και Τουρκίας και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ήδη από το 1977. Και βεβαίως ισχύει σήμερα. Αρα είμαστε πιο μακριά», είπε χαρακτηριστικά.