Δεν επιτρέπονται για τα επόμενα περίπου δύο χρόνια ακόμη και εάν αφορούν τη συνυπηρέτηση με τους συζύγους τους, που μετατέθηκαν σε άλλη περιοχή της χώρας ή και στο εξωτερικό.
Φρένο στις μετατάξεις, αποσπάσεις και κάθε είδους μετακινήσεις των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ μπαίνει και με τη “βούλα” του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Σε γνωμοδότησή του κρίνει πως οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2021 υπερισχύουν των προηγούμενων ρυθμίσεων που έδιναν το δικαίωμα γενικότερα στους δημοσίους υπαλλήλους να αιτηθούν τη μετακίνησή τους σε άλλο φορέα, ιδίως σε περιπτώσεις όπου το αίτημα αφορούσε συνυπηρέτηση με συζύγους.
«Ο νομοθέτης, με τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 4778/2021, ενόψει της ανωτέρω συνταγματικής επιταγής, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές και αυξημένες ανάγκες που έχει ο e-ΕΦΚΑ σε ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να μειωθεί το απόθεμα των συσσωρευμένων αιτήσεων συνταξιοδότησης και να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής των συντάξεων, με γνώμονα την έντονη, διαρκή και σταθερή μέριμνα για την μη αποδυνάμωση, αλλά ακόμη και για την ενίσχυση του Φορέα, απέκλεισε κάθε περίπτωση μετακίνησης υπαλλήλων του, μετάταξης ή απόσπασης, ανεξαρτήτως διαδικασίας ή φορέα υποδοχής, καθώς και τη μη ολοκλήρωση τυχόν εκκρεμών διαδικασιών, για χρονικό διάστημα 2 ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου (19-02-2021)» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου.
Ειδικότερα, τονίζεται πως οι διατάξεις του νόμου του 2021 αφορούν μόνο τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ και κατισχύουν των διατάξεων νόμων του 2001 και του 2016 που επιτρέπουν την κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, απόσπαση ή μετάταξη και καταλαμβάνουν γενικά τους δημοσίους υπαλλήλους.
«Τούτο προκύπτει από την απόλυτη σαφήνεια, καθώς και το περιεχόμενο της αυστηρής ρύθμισης που περιέχουν, από την αυστηρή γραμματική τους διατύπωση -«κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, απαγορεύεται η μετάταξη ή απόσπαση ή οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση»- (γραμματική ερμηνεία), αλλά και από το δημόσιο σκοπό που υπηρετούν (λογική ερμηνεία)» αναφέρεται.
Προστασία της οικογένειας Vs δικαιώματος στην ασφάλιση
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τόσο στις διατάξεις των προηγούμενων νόμων, όσο κυρίως και στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία της οικογένειας όσον αφορά τη συνυπηρέτηση συζύγων. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Νομικό Συμβούλιο θέτει και έναν άλλο σημαντικό λόγο για την επιβολή περιορισμών.
«Ναι μεν οι διατάξεις των άρθρων 21 του ν. 2946/2001 και 48 του ν. 4440/2016 αποσκοπούν στην προστασία της οικογένειας, κατ΄ επιταγή της παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος, γίνεται όμως δεκτό ότι το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και την αξιοπρεπή διαβίωση του ασφαλισμένου κατατάσσεται σε ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κλίμακα των συνταγματικών αξιών, μπορεί δε να δικαιολογήσει περιορισμούς στην άσκηση άλλων δικαιωμάτων, καθώς και αποκλίσεις από την αρχή της ισότητας» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Και προστίθεται: «Άλλωστε και με δεδομένο ότι η επίμαχη ρύθμιση απαγορεύει τη μετακίνηση, μετάταξη ή απόσπαση των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ για δύο χρόνια, δεν ματαιώνει, αλλά απλώς καθυστερεί για δύο χρόνια και μάλιστα χάριν δημοσίου σκοπού, τη συμβίωση της οικογένειας των ενστόλων και λοιπών υπαλλήλων».
Το Νομικό Συμβούλιο διευκρινίζει, πάντως, πως σε περίπτωση που είχε εγκριθεί πριν την έναρξη εφαρμογής του νόμου του 2021 απόσπαση υπαλλήλου του e-ΕΦΚΑ για συνυπηρέτηση με σύζυγο, δεν ακυρώνεται.