Η κλιματική κρίση, οι χρηματοοικονομικές κρίσεις και οι πανδημίες μπορεί να φέρουν την κατάρρευση της κοινωνίας
Πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε τις δυτικές ΗΠΑ, η πανδημία του κορωνοϊού έχει κοστίσει περισσότερες από 4,19 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως και σαν να μην έφταναν αυτά, οι Αμερικανοί χρωστάνε 1,7 τρισ. δολάρια σε φοιτητικά δάνεια.
Υπό μία έννοια, η Αποκάλυψη είναι ήδη εδώ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν και χειρότερα.
Το Intergovernmental Panel on Climate Change προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι η κλιματική κρίση θα φέρει την καταστροφή και η ανθρωπότητα έχει λιγότερο από μία δεκαετία για να αναλάβει δράση, πριν να είναι πολύ αργά.
Όμως, μία ομάδα επιστημόνων βρήκε το μέρος στο οποίο η ανθρωπότητα μπορεί να επιβιώσει από την επαπειλούμενη κατάρρευση της κοινωνίας. Και δεν είναι άλλο από τη Νέα Ζηλανδία.
Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Sustainability», η κλιματική κρίση, οι χρηματοοικονομικές κρίσεις και οι πανδημίες μπορεί να φέρουν την κατάρρευση της κοινωνίας. Δηλαδή, όπως εξηγεί η μελέτη, να προκαλέσουν μία σημαντική και μόνιμη μείωση στους δείκτες που μετρούν τον πληθυσμό της γης, τα αποθέματα των πόρων, τον πλούτο, τη φύση και διάφορες «υπηρεσίες» που στηρίζουν τον πολιτισμό.
Ευτυχώς, υπάρχουν μέρη που αποκαλούνται «σωτήριες λέμβοι κατά της κατάρρευσης», γιατί δεν θα βιώσουν τις χειρότερες από τις επιπτώσεις που θα φέρει αυτή η κατάρρευση των κοινωνιών και άρα θα μπορούν να συντηρήσουν έναν σημαντικό πληθυσμό.
Η μελέτη βαθμολόγησε τις χώρες με βάση την ικανότητά τους να παράγουν αρκετή τροφή για τον πληθυσμό τους, να προστατεύσουν τα σύνορά τους από εκτοπισμένους πληθυσμούς που αναζητούν καταφύγιο, να διατηρήσουν ένα ηλεκτρικό δίκτυο και κάποια μεταποιητική δραστηριότητα.
Με βάση αυτά τα κριτήρια, η Νέα Ζηλανδία είναι η καλύτερη ελπίδα που έχει η ανθρωπότητα για να επιβιώσει εάν όλα όσα γνωρίζουμε καταρρεύσουν.
Γιατί; Η Νέα Ζηλανδία έχει μικρό πληθυσμό, βρίσκεται στη μέση του ωκεανού μακριά από πυκνοκατοικημένες χώρες και διαθέτει μία μοντέρνα οικονομία με άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ίσως αυτά να σκέφτονται και οι δισεκατομμυριούχοι που λέγεται ότι αγοράζουν εκτάσεις και ασφαλή καταφύγια στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία χρόνια.
Άλλωστε, η χώρα ήδη δικαιώνει τη φήμη της, αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά καλά την πανδημία του κορωνοϊού, αφού έχει καταφέρει να εκμηδενίσει τα κρούσματα για μεγάλες περιόδους.
Και το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας αναδείχθηκε φέτος στην καλύτερη πόλη του κόσμου για να ζει κανείς, με την πρωτεύουσα της χώρας, το Ουέλινγκτον, να βρίσκεται στην τέταρτη θέση της κατάταξης.
Άλλες χώρες που επίσης θεωρούνται «σωσίβιες λέμβοι στην περίπτωση κατάρρευσης» είναι η Ισλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Ιρλανδία.