Ποιο θα είναι το ανώτατο όριο ανά παραστατικό – Εξόφληση με δόσεις σχεδιάζει ο ΕΦΚΑ
Μαίρη Λαμπαδίτη
Με διάταξη του νομοσχεδίου για το νέο επικουρικό ρυθμίζεται η ασφάλιση και η καταβολή εισφορών για χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην Τίτλος Κτήσης – πρώην Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης), ένα θέμα που εκκρεμούσε εδώ και δύο χρόνια.
Ανώτατο όριο τα 210 ευρώ ανά παραστατικό
Η νέα διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1/1/2020 και αμειβόμενοι με τίτλους κτήσης, που δεν έχουν καταβάλλει εισφορές, κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά. Το ανώτατο όριο στο ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς είναι ίσο με την πρώτη μηνιαία ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών και ανέρχεται σε 210 ευρώ ανά παραστατικό (155 € για κύρια ασφάλιση και 55€ για υγειονομική περίθαλψη).
Το πλαφόν στην εισφορά στοχεύει στον περιορισμό της υπέρμετρης παρακράτησης εισφορών από ΠΠΥ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει πρόσωπα με παραστατικά χαμηλής αξίας να δημιουργήσουν χρόνο ασφάλισης.
Επιπλέον, όπως προβλέπει η διάταξη, και η εκκαθάριση των εισφορών από παραστατικά που έχουν εκδοθεί το διάστημα από 01.02.2019 έως 31.12.2019 θα πραγματοποιηθεί με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ο νόμος του 2017 δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν συσσωρευμένες οφειλές δυόμισι ετών, ανάλογα με τη συχνότητα της χρήσης του τίτλου κτήσης.
Προς εξόφληση με δόσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης με δόσεις, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.
Με τη διάταξη καθορίζεται επίσης ο τρόπος υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης που προκύπτει από τις καταβληθείσες εισφορές και προβλέπεται ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να ξεπερνάει τον ένα (1) μήνα ανά παραστατικό, αποσυνδέοντας στην ουσία το ύψος του παραστατικού από τον ασφαλιστικό χρόνο με τον οποίο αντιστοιχίζεται. Σε συνδυασμό με την αντίστοιχη νομοθεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης από ΠΠΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες ανά έτος.
Αποσαφηνίζεται ότι το ΠΠΥ δεν υποκαθιστά την υπαγωγή στην ασφάλιση με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στων e-ΕΦΚΑ φορέων.
Για παράδειγμα:
- εάν κάποιος παρέχει εξαρτημένη εργασία σε μαγαζί λιανικής, οφείλει να ασφαλιστεί ως μισθωτός με βάση τις διατάξεις του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τίτλο κτήσης, για την απασχόλησή του αυτή.
Ορίζεται ότι υπόχρεος παρακράτησης και απόδοσης των εισφορών είναι ο εκδότης του ΠΠΥ.