Οι ελληνικές τράπεζες είχαν συνολικά 2.206 καταστήματα το 2016 και στο τέλος της περσινής χρονιά μόλις 1.624
Διατηρούν το γενναιόδωρα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης οι τράπεζες σε μια προσπάθεια μείωσης του προσωπικού τους ενώ υλοποιούν τα σχέδια μετασχηματισμού ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές, πιο ψηφιακές και κερδοφόρες.
Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια οι συστημικές τράπεζες προχωρούν σε εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων τους ενισχύοντας τα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 οι τράπεζες – μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχαν συνολικά 2.206 καταστήματα και στο τέλος της περσινής χρονιάς 1.624 εκ των οποίων 628 στην Αττική (-254 σε σχέση με το 2016), 158 στη Θεσσαλονίκη (-65) και 883 στην υπόλοιπη Ελλάδα (-263).
Η πανδημία φούντωσε το e – banking
Η πανδημική κρίση και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις επιτάχυναν τη ψηφιοποίηση. Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν αποτελούν πανάκεια για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού banking καθώς μεγάλο μέρος της πελατείας δυσκολεύεται ακόμη να παρακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις και να χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα τραπεζικά εργαλεία με συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού.
Εντός των τραπεζικών επιτελείων, υπάρχουν και εκείνοι που αναγνωρίζουν μεν την ανάγκη μείωσης του λειτουργικού κόστους, επισημαίνουν ωστόσο τον κίνδυνο να μετατραπούν οι τράπεζες σε απρόσωπες ηλεκτρονικές πλατφόρμες αν αγνοηθεί η σημασία της δια ζώσης, προσωποποιημένης εξυπηρέτησης και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχουν τα καταστήματα των τραπεζών περιοριστεί στους μεγάλους και «καλούς» πελάτες.
Την ίδια στιγμή τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης των τελευταίων χρόνων ήταν χωρίς όριο και με ελάχιστες εξαιρέσεις θέσεων ώστε να αποχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι τραπεζοϋπάλληλοι.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια κρίσιμη μάζα έμπειρων και καταρτισμένων στελεχών να αποχωρήσει καθώς το δέλεαρ της αποζημίωσης ήταν μεγάλο -αν αναλογιστούμε τι συνέβη στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της οικονομικής κρίσης – ειδικά για εκείνους που πλησίαζαν στη συνταξιοδότηση.
Εθελούσια έξοδος για χιλιάδες υπαλλήλους
Την περίοδο 2013 – 2020 αποχώρησαν με εθελούσια έξοδο 14.924 τραπεζοϋπάλληλοι και έκλεισαν περί τα 1.179 τραπεζικά καταστήματα ενώ ήδη για το 2021 είναι σε εξέλιξη το νέο πρόγραμμα εθελούσιας της Εθνικής Τράπεζας με στόχο την αποχώρηση περίπου 700 ατόμων, με τους ίδιους όρους που αποχώρησαν εντός του 2020 άλλοι 600 υπάλληλοι, δηλαδή με αποζημίωση που μπορεί να φτάσει μέχρι 150.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή 25 καταστήματα της ΕΤΕ θα διακόψουν τη λειτουργία τους.
Από την περασμένη Τετάρτη εξάλλου η Τράπεζα Πειραιώς«αναζητά» 500 υπαλλήλους που θα αιτηθούν να αποχωρήσουν οικειοθελώς με το «δέλεαρ» να ανέρχεται μέχρι και τα 200.000 ευρώ ενώ δύο μέρες πριν είχε γνωστοποιηθεί στο προσωπικό ότι 64 καταστήματα κλείνουν άμεσα, εντός του καλοκαιριού.
Συχνά η απόφαση για οικειοθελή αποχώρηση λαμβάνεται όχι μόνο για τα λεφτά (για όσους έχουν μπροστά τους πολλά χρόνια εργασιακού βίου δεν αποτελούν το βασικό κίνητρο) αλλά λόγω και των συνθηκών που δημιουργεί το κλείσιμο των καταστημάτων, καθώς οι κενές θέσεις στο υπόλοιπο δίκτυο είναι περιορισμένες και μακριά από τον τόπο κατοικίας. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2023 την «έξοδο» θα δουν σχεδόν 3.000 τραπεζοϋπάλληλοι.
Αναπόφευκτα, το κλείσιμο των καταστημάτων αποτυπώνεται στο προσωπικό με την ΟΤΟΕ να υποστηρίζει ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική συρρίκνωση σε σχέση με την Ευρώπη.
Το στρατηγικό σχέδιο της Attica Bank
Πρόσφατα η Attica Bank ανακοίνωσε το στρατηγικό της σχέδιο που περιλαμβάνει και κλείσιμο αρκετών καταστημάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, αλλά και στην περιφέρεια, μεταξύ των οποίων και αυτό του Πύργου Ηλείας, όπου ένας υπάλληλος απολύθηκε και ένας ακόμα μπήκε σε αναστολή καθώς δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελούσιας που δεν είχε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Χθες (Παρασκευή) η ΟΤΟΕ απέστειλε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank κ. Θόδωρο Πανταλάκη επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία εκφράζει την έντονη αντίθεση της με την πολιτική συρρίκνωσης του Δικτύου Καταστημάτων και μείωσης του προσωπικού που ακολουθεί η τράπεζα.
Η ΟΤΟΕ στηρίζει τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής και ειδικότερα την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία Δευτέρα 5/7/2021.