Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να δώσει κεφάλαια κίνησης, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον κανονισμό λειτουργίας – Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή
Για το τέλος Αυγούστου ανανέωσαν το ραντεβού τους το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των παραγωγικών φορέων ώστε να συζητήσουν τον οδικό χάρτη αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.
Μέχρι τότε η κάθε πλευρά θα κάνει την απαραίτητη προεργασία, με το υπουργείο Οικονομιών να δρομολογεί την καθιέρωση σε τακτική βάση συναντήσεων, με την ημερήσια διάταξη να περιλαμβάνει ένα θέμα κάθε φορά και αν είναι δυνατόν να «κλείνει» άμεσα.
Η επιτροπή
Σε ό,τι αφορά στην επιτροπή/ομάδα εργασίας που θα συσταθεί ώστε να καταγράψει τις ανάγκες χρηματοδότησης, τα πιστοδοτικά κριτήρια και τα διαθέσιμα προγράμματα χρηματοδότησης και να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις, τον συντονισμό αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τον Μιχάλη Αργυρού, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).
Αυτό που έγινε σαφές, σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ότι ο δανεισμός της Ελλάδας θα διοχετευθεί στην επιχειρηματικότητα και το όφελος από το κόστος δανεισμού θα μετακυλιστεί στις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση κάνει εξάλλου σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ο πιστωτικός κίνδυνος
Αναφορικά με τον πιστωτικό κίνδυνο η πλευρά των τραπεζών υποστήριξε ότι το σχήμα 40/40/20 (40% Ταμείο, 40% τράπεζες, 20% ίδια συμμετοχή) σημαίνει μεγάλη διασπορά κινδύνου και επομένως υπάρχει ετοιμότητα του τραπεζικού συστήματος για την αξιοποίηση του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά τις λοιπές χρηματοδοτήσεις, καλό θα ήταν να υπάρχουν εργαλεία μείωσης του πιστωτικού κινδύνου, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των bankable επιχειρήσεων, υποστήριξαν οι τράπεζες, αναφέροντας ως θετικό παράδειγμα τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, τα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν πάντα κατανομή πιστωτικού κινδύνου.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να δώσει κεφάλαια κίνησης, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον κανονισμό λειτουργίας. Και επανέλαβε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αναλάβουν επιπλέον πιστωτικό κίνδυνο -με δεδομένο το υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων- δίνοντας δάνεια σε επιχειρήσεις που δεν έχουν το κατάλληλο τραπεζικό προφίλ.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, λύνεται ως έναν βαθμό από τις επιδοτήσεις που έχουν προγραμματιστεί και αποδίδονται σταδιακά σε κλάδους της οικονομίας από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αυξηθούν, αναφέρει η ίδια πηγή, με την αύξηση της ανάπτυξης της οικονομίας, αφού σταδιακά οι τράπεζες θα μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο παράλληλα με τη μείωση των κόκκινων δανείων.