Το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ ανά επένδυση, δηλαδή διπλασιάζεται σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο, ενώ εισάγονται νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στους επενδυτές να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες σε όλους τους τομείς
Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ψηφισθεί ώστε να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Ιανουαρίου ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Πρόκειται για έναν νόμο που από την ψήφισή του και έπειτα θα αποτελεί το κατεξοχήν θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων προς τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, θα επιδιώκεται η ολοκλήρωση ενός μείγματος κινήτρων, με τα οποία ένας επενδυτής θα μπορεί να αξιοποιεί πόρους και δυνατότητες σε συνδυασμό με εκείνα του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Βασικά σημεία του νέου αναπτυξιακού είναι:
- Η επιχορήγηση για κάθε επένδυση θα φτάνει ακόμη και το 70% του προϋπολογισμού της. Ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό που ίσχυε στον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο του 2016, που έφτανε έως και το 45%.
- Το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ ανά επένδυση, δηλαδή διπλασιάζεται σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο που το πλαφόν της ενίσχυσης ήταν στα 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η σημαντική αύξηση της ενίσχυσης θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες, σε σχέση με το παρελθόν, επενδύσεις επωφελούμενοι από τον νέο αναπτυξιακό νόμο.
- Εισάγονται νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στους επενδυτές να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
12 νέα καθεστώτα ενισχύσεων
Συνολικά θα υπάρχουν 12 καθεστώτα ενισχύσεων, από τα 8 που είναι σήμερα, με κάθε θεματική να είναι εστιασμένη σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στους οποίους κινούνται, συνολικά, τα καθεστώτα που περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι:
- πράσινη μετάβαση και ενεργειακός μετασχηματισμός
- κυκλική οικονομία.
- στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0).
- ψηφιακός μετασχηματισμός
- αύξηση της απασχόλησης
- ενίσχυση των δεξιοτήτων και κοινωνική συνοχή
- τεχνολογικός εκσυγχρονισμός
- προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας
- ενίσχυση της εξωστρέφειας
- ενίσχυση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του
- αγροδιατροφή
- ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων
Θα υπάρχει η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από την μια θεματική ενότητα σε κάποια άλλη ή και η περαιτέρω ενίσχυση εκείνων των καθεστώτων που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές.
Σε 60 ημέρες ένταξη σε καθεστώς επιδότησης
Στόχος είναι επίσης να ενισχυθούν υποκλάδοι των καθεστώτων, που μέχρι στιγμής δεν έχουν στηριχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Για παράδειγμα στο κλάδο του τουρισμού, θα δοθεί έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως είναι ο ιαματικός και αθλητικός τουρισμός. Ο χρόνος από την υποβολή ενός επενδυτικού σχεδίου έως την αξιολόγηση και την ένταξη στο ανάλογο καθεστώς δεν θα ξεπερνά τις 60 ημέρες.
Σταθερός φορολογικός συντελεστής
- Και σε αυτόν τον νόμο, όπως και στον προηγούμενο, θα υπάρξουν φοροαπαλλαγές για όσους προχωρήσουν σε επενδύσεις. Φοροαπαλλαγές, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσουν ουσιαστικό κίνητρο για τη δημιουργία μεγάλων επενδύσεων.
- Εκτός όμως από τις φοροαπαλλαγές, το κράτος θα εξασφαλίζει για τους επενδυτές ένα σταθερό φορολογικό συντελεστή για αρκετά χρόνια. Σημειώνεται, ότι στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο η φοροαπαλλαγή ήταν 20% ετησίως για 15 χρόνια ενώ για όσες επιχειρήσεις δημιουργούσαν περισσότερες από δύο θέσεις εργασίας ανά εκατομμύριο ευρώ επιλέξιμης δαπάνης είχαν σταθερούς φορολογικούς συντελεστές για 12 χρόνια.
https://www.imerisia.gr/oikonomia/18393_neos-anaptyxiakos-nomos-oi-31-pylones-sto-70-i-epidotisi