Προκαλεί η Τουρκία, έχει απελάσει τέσσερις Έλληνες ποντιακής καταγωγής… το τελευταίο δίμηνο

66

Ο τέταρτος Έλληνας ποντιακής καταγωγής που απελαύνεται από την Τουρκία τους τελευταίους δύο μήνες, είναι ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, 

Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα, Παρασκευή 13 Αυγούστου στην Τουρκία για να παραστεί, ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος (το Σάββατο) και φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, οι αρχές της Τουρκίας του αρνήθηκαν την είσοδο και τον μετέφεραν στα κρατητήρια μέχρι να τον απελάσουν.

Μάλιστα, οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν σήμερα και την είσοδο ενός Πόντιου επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ταξίδευε οδικώς με προορισμό την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, δεν έχει καμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Από κει και πέρα, λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου η καθηγήτρια Μουσικολογίας Ροζαλία Ελευθεριάδου θεωρήθηκε επίσης “persona non grata” για τη γειτονική χώρα, έμεινε για 24 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο.

Κρατούμενη μέχρι την απέλασή της έμεινε στο ίδιο αεροδρόμιο και η επίσης ποντιακής καταγωγής δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου, η οποία έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου μαζί με τον ανήλικο γιο της και λόγω του σαββατοκύριακου έμεινε για 48 ώρες σε περιορισμό, μέχρι την απέλασή της.

Τα ονόματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο των «Μωμόγερων», του δρομέα Γιώργου Ζαχαριάδη και του συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη, που επίσης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Ο πρώτος απελάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και οι δύο τελευταίοι τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με τη Ροζαλία Ελευθεριάδου και τα όσα δήλωσε για την περιπέτειά της στον δημοσιογράφο Ρωμανό Κοντογιαννίδη, οι αστυνομικοί της έδειξαν μία λίστα με δεκάδες Έλληνες που θεωρούνται ¨”personae non gratae” στην Τουρκία!

Για την ώρα παραμένει άγνωστο ποιοι και πόσοι ακριβώς είναι αυτοί οι Έλληνες, και αν όλοι είναι ποντιακής καταγωγής. Πάντως, σε όλα τα περιστατικά που ήδη έχουν αναφερθεί, οι τουρκικές Αρχές ζήτησαν σε αυτούς που απέλασαν να υπογράψουν έγγραφα στην τουρκική γλώσσα και παράλληλα αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον ακριβή λόγο της απαγόρευσης εισόδου.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/352344/prokalei-i-tourkia-exei-apelasei-tesseris-ellines-pontiakis-katagogis-to-teleftaio-dimino

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr