Της Ελένης Μπότα
Αφετηρία για σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά ακινήτων φέρνει η επένδυση του Ελληνικού με τη ζήτηση για κατοικίες αλλά και για εμπορικούς χώρους να είναι υψηλή, συμπαρασύροντας και τις τιμές των όμορων περιοχών.
Ήδη οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή λόγω Ελληνικού έχουν φτάσει πάνω από τα 7.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ ιδιαίτερα υψηλές είναι οι τιμές μίσθωσης στην περιοχή, με την προσφορά να είναι αρκετά περιορισμένη.
Σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς, οι τιμές στο Ελληνικό έχουν σημειώσει αύξηση περίπου 30% τα τελευταία χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι όσο πλησιάζουμε στην εκκίνηση της επένδυσης, οι τιμές τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων θα συνεχίσουν να καταγράφουν σημαντική άνοδο.
“Η ανάπτυξη του “Ελληνικού” είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον της ελληνικής πρωτεύουσας. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη τη σημασία του εγχειρήματος και επίσης τη διεθνή απήχηση που θα μπορούσε να έχει. Δεν αποτελεί απλώς μια “νησίδα” τοπικής εμβέλειας, αλλά κρίσιμο μέγεθος, ουσιαστικά και μεταφορικά, για όλο το λεκανοπέδιο, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη μελλοντική αναβάθμιση της Αθήνας, “κλειδί” για την οικονομική της ανάπτυξη, αλλά και γενικότερα σε εθνική κλίμακα”.
Αυτό αναφέρει ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, Αρχιτέκτονας, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners, τονίζοντας ότι σε πολεοδομικό επίπεδο παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η προγραμματική πολυπλοκότητα που απαιτείται σε μια τόσο μεγάλης κλίμακας επέμβαση, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πόλη σύγχρονη και λειτουργικά σύμμεικτη, όπου οι άνθρωποι θα κατοικούν, θα εργάζονται και θα περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Η ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου όφειλε εξαρχής να αντιμετωπιστεί ως σύνθετη παρέμβαση από άποψη χρήσεων, και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε, με παράλληλη σύνδεση με την ευρύτερη παράκτια ζώνη, την αποκαλούμενη “Αθηναϊκή Ριβιέρα”. Η νέα πόλη που θα δημιουργηθεί έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ισχυρό πόλο έλξης νέων δραστηριοτήτων, με διεθνή σπουδαιότητα και προοπτική, ένα είδος ελληνικού “Μόντε Κάρλο”.
Επίσης, στην πρόσφατη έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι επίκεινται σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά ακινήτων, καθώς τα νέα έργα υποδομής, όπως το μετρό (γραμμή 4) και η επένδυση στο Ελληνικό, πρόκειται να διαφοροποιήσουν άρδην το σκηνικό. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, “η αλλαγή νοοτροπίας και αναγκών θα οδηγήσει πιθανώς στη χωρική και ποιοτική μετατόπιση της ζήτησης, ενώ τα δρομολογημένα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την τάση μετατόπισης και ανάδειξης νέων αγορών ενδιαφέροντος”.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα νότια προάστια και γενικότερα το παράκτιο μέτωπο της Αττικής, η λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα, η οποία έχει αρχίσει να σχηματίζεται σταδιακά καθώς ξεκινά η εμβληματική επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η εν λόγω εξέλιξη προβλέπεται ότι θα πυροδοτήσει έντονη ζήτηση για κατοικίες, τόσο εντός όσο και εκτός των ορίων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.
Οι τιμές στο Ελληνικό
Στις κατοικίες του Marina Tower, του υψηλότερου ουρανοξύστη της χώρας, που θα κατασκευαστεί στην έκταση του Ελληνικού, επικεντρώνονται τόσο τα επενδυτικά βλέμματα όσο και η ζήτηση.
Με τις τιμές των κατοικιών να ξεκινούν στους πρώτους ορόφους από τα 7.500 ευρώ το τετραγωνικό, να σκαρφαλώνουν στις 11.500 ευρώ το τετραγωνικό στους υψηλότερους ορόφους ή ακόμη και τα 14.000 ευρώ το τετραγωνικό ανάλογα με τη θέση αλλά και τη θέα που διαθέτει το ακίνητο και να φτάνει μέχρι τις 25.000 με 26.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στο ρετιρέ, ήδη οι προπωλήσεις έχουν ξεκινήσει και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Lamda σχεδιάζει τη δημιουργία περίπου 1.200 κατοικιών συνολικής επιφάνειας περίπου 120.000 τ.μ., κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας.
Το συγκεκριμένο έργο ήταν αρχικά προγραμματισμένο για μετά το 2025, ωστόσο η Lamda επέλεξε να επιταχύνει την εφαρμογή του και να το εντάξει στα έργα της πρώτης πενταετίας, λόγω της μεγάλης ζήτησης για κατοικίες που έχει καταγραφεί. Η μέση τιμή πώλησης, που αναφέρθηκε στους αναλυτές, για αυτά τα διαμερίσματα είναι 5.500-6.500 ευρώ/τ.μ., με τα προσδοκώμενα ακαθάριστα έσοδα να είναι 595 με 700 εκατ. ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο συνολικό κόστος ανέρχεται σε 265-335 εκατ. ευρώ.
Από τις πολυτελείς βίλες στο παραλιακό μέτωπο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παράσχει η διοίκηση της εταιρείας, έχουν προπωληθεί οι 21 με μέση τιμή ανά τ.μ. τα 17,5 χιλ. ευρώ.
Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν πουληθεί συνολικά 27 βίλες με μέση τιμή ανά τ.μ. τα 14,5 έως 17 χιλ. ευρώ ανά τ.μ., με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται στα 300 με 360 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, οι συμφωνημένες προπωλήσεις κατοικιών και πωλήσεις οικοπέδων στο Ελληνικό αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.
Όπως τόνισε, μέχρι τώρα οι πωλήσεις και οι προπωλήσεις ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ και η διοίκηση της Lamda Development δεν είχε υπολογίσει πως οι προπωλήσεις θα φτάσουν τόσο γρήγορα σε αυτά τα επίπεδα.
Αναφορικά με το μεγάλο εμπορικό κέντρο που σχεδιάζει η εταιρεία στην έκταση του Ελληνικού, το Vouliagmenis Mall, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες/καταστηματάρχες ανέρχεται σε 60% πριν από την επίσημη παρουσίαση των σχεδίων.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, η κατασκευή των υποδομών (δίκτυα και άλλες κοινόχρηστες υποδομές) θα ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των πρώτων κτιρίων.
Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, η εκτιμώμενη μέση ετήσια αύξηση της καθαρής εσωτερικής αξίας ανά μετοχή στην πρώτη φάση του Ελληνικού (μέχρι το 2025) υπολογίζεται να φτάσει και να ξεπεράσει το 25%, ενώ η εκτιμώμενη συνολική καθαρή εσωτερική αξία (NAV) της Lamda το 2025 θα ανέλθει στα 3 δισ., δηλαδή εκτιμάται ότι το NAV της εταιρείας σχεδόν θα τριπλασιαστεί κατά την πρώτη πενταετία.
https://www.capital.gr/agora-akiniton/3574842/akinita-o-xartis-timon-sto-elliniko