Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Στην πλήρη αλλαγή του τοπίου της κατάρτισης θα προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Το ερχόμενο φθινόπωρο θα φέρει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο που, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Capital.gr από κύκλους κοντά σε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, στόχο θα έχει στην επικέντρωση στις πραγματικές ανάγκες ανέργων, εργαζομένων και επιχειρήσεων, αλλά και την έμφαση στην ποιότητα και την πιστοποίηση της κατάρτισης.
Παράλληλα, σκοπός είναι να υπάρχει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των σχετικών διαδικασιών, σύνδεση της κατάρτισης με την απασχόληση, αλλά και συνεργασία με ποιοτικούς παρόχους.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στην αντιστοιχία δεξιοτήτων και αναγκών στην αγορά εργασίας.
Εξάλλου, η συνεργασία του ΟΑΕΔ με την google, amazon κ.λπ., σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποτελεί προπομπό για τη νέα γενιά προγραμμάτων που έρχονται και θα αποτελέσει διεθνές πρότυπο ψηφιακής κατάρτισης, αλλά και πρότυπο για τον ΟΑΕΔ, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού του υπουργείου για την επόμενη ημέρα της κατάρτισης, σημειώνεται από την ίδια πλευρά.
Στόχος είναι, αναφέρουν κύκλοι του υπ. Εργασίας, επίσης, η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, η μεγαλύτερη διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα της κατάρτισης.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπ. Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, προωθεί μια ριζική μεταρρύθμιση στην κατάρτιση που θα διασφαλίζει ότι εργαζόμενοι και άνεργοι θα αποκτούν τις δεξιότητες που θα αποτελέσουν πραγματικό εφόδιο στην αγορά εργασίας και θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε νέες δουλειές και υψηλότερους μισθούς.
Οι βασικοί άξονες του ν/ σ
Με το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προωθούνται οι ακόλουθες τέσσερις βασικές παρεμβάσεις:
1. Αναβάθμιση του ΟΑΕΔ που πλέον θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση
Αυτό σημαίνει πως ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού θα αποτελεί τον πρωταγωνιστή στη σχετική διαδικασία.
2. Νέο σύστημα παρακολούθησης της αγοράς εργασίας
Συγκεκριμένα, προωθείται ο επανασχεδιασμός των εργαλείων παρακολούθησης της αγοράς εργασίας.
Για τον σκοπό αυτό θα συγκεντρωθούν πληροφορίες που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορες υπηρεσίες, σε ένα νέο και ανασχεδιασμένο εργαλείο Παρακολούθησης, Ανάλυσης και Πρόβλεψης της Αγοράς Εργασίας που θα αξιοποιεί την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.
3. Νέο Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων
Στον ΟΑΕΔ θα ενταχθεί το νέο Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων που θα χαράσσει τη στρατηγική και στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
4. Νέο σύστημα αξιολόγησης των παρόχων κατάρτισης
Οι πάροχοι των υπηρεσιών κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια προκειμένου να περιληφθούν στο σχετικό μητρώο. Οι επιδόσεις τους θα αξιολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια.
Τα βασικά κριτήρια θα είναι:
– Ποσοστό των συμμετεχόντων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
– Ποσοστό των ανέργων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και εξασφαλίζουν μη επιδοτούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα 2-4 τρίμηνα μετά την έξοδο.
– Ποσοστό των ανέργων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και διατηρούν μη επιδοτούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα 2-4 τρίμηνα μετά την έξοδο.
– Ποσοστό των συμμετεχόντων που μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης αποκτούν ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ή πιστοποίηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, εντός 6 μηνών μετά την έξοδο.
– Ποσοστό των συμμετεχόντων που μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης επιτυγχάνουν μετρήσιμη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, όπως τεκμηριώνεται από τις αξιολογήσεις πριν και μετά την κατάρτιση.
– Ποσοστό των εργοδοτών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
– Ποσοστό των συμμετεχόντων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους.
Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ
Από πλευράς πηγών του Capital.gr από αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους τονίζεται πως η μεταρρύθμιση στην κατάρτιση και οι νέες πολιτικές ενεργητικής απασχόλησης που θα προωθηθούν θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νέο ΕΣΠΑ με πόρους περίπου 3 δισ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνουν:
Οριζόντια προγράμματα κατάρτισης
Οι δράσεις απευθύνονται σε:
-Ανέργους, ιδίως τους νέους και μακροχρόνια ανέργους.
-Εργαζόμενους, ιδίως όσους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας.
-Εργαζόμενους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες οι δυνατότητες επιμόρφωσης είναι περιορισμένες.
-Δημοσίους υπαλλήλους, περιλαμβανομένων των εκπαιδευτικών.
Τα προγράμματα κατάρτισης περιλαμβάνουν:
Βασικές ψηφιακές δεξιότητες
Αυτή η κατηγορία εκπαίδευσης θα στοχεύει κυρίως σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.
Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου
Οι δεξιότητες αυτές θα αφορούν στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.ά. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.ά.
Αυτή η κατηγορία θα στοχεύει σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.
“Πράσινες” δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία
Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.
Ο πληθυσμός-στόχος περιλαμβάνει τη νεολαία σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, τους εργαζομένους που απειλούνται από την πράσινη μετάβαση και τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα με υψηλότερο κίνδυνο ανεργίας, καθώς και τους εργαζομένους με χαμηλή ειδίκευση σε τεχνικά επαγγέλματα σε τομείς που επηρεάζονται.
Επιπλέον, ειδικά για τους νέους, η κατάρτιση θα συνδυαστεί με επιδοτούμενα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας για την παροχή πρακτικής κατάρτισης και μια πορεία προς μόνιμη μη επιδοτούμενη απασχόληση.
Στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης
Αποσκοπούν στην κατάρτιση συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού και στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, με παρεμβάσεις τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και την πλευρά της ζήτησης στην αγορά εργασίας.
Οι παρεμβάσεις που προτείνονται μεταξύ άλλων είναι:
-Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δημοσίων λειτουργών.
-Ψηφιακή εκπαίδευση της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με δυσκολίες στην ακοή και την όραση.
-Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των αστέγων και των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
-Δεξιότητες και ψηφιακές δεξιότητες για δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους.
-Υποστήριξη της πρόσβασης προσφύγων στην αγορά εργασίας.
https://www.capital.gr/oikonomia/3573542/apasxolisi-olo-to-sxedio-ton-allagon-stin-katartisi