Στα ίδια επίπεδα με την περίοδο πριν το Brexit επέστρεψαν οι βρετανικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ONS. Ειδικότερα, τον Μάιο οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 9,1% στα 14,1 δισ. στερλίνες και τον Ιούνιο κατά 1,2% στα 14,3 δισ. στερλίνες.
«Οι εξαγωγές έλαβαν ώθηση από τις αυξημένες πωλήσεις στην Ε.Ε., καθώς η ζήτηση ενισχύθηκε μετά το τέλος των lockdown και την αποδέσμευση των προϊόντων που είχαν συσσωρευθεί, αφού οι εταιρείες ξεκίνησαν ξανά να παραγγέλνουν», εξήγησε σήμερα ο William Bain, επικεφαλής πολιτικής εμπορίου στο βρετανικό υπουργείο Εμπορίου. «Αντιθέτως, οι εξαγωγές εκτός της Ε.Ε. υποχώρησαν κατά 5,6% το Μάιο και τον Ιούνιο φέτος», σημείωσε ο ίδιος.
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία αφήνουν να εννοηθεί ότι οι αρχικές δυσκολίες και η γραφειοκρατία, που προκλήθηκαν στα σύνορα ως αποτέλεσμα του Brexit, έχουν περιοριστεί. Ωστόσο, το ONS προειδοποίησε ότι είναι αμφίβολο κατά πόσον η εικόνα θα παραμείνει θετική σε βάθος χρόνου. «Οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. προσπέρασαν τις εξαγωγές προς άλλες χώρες τον Μάιο του 2021 και παρέμειναν υψηλότερες τον Ιούνιο. Ωστόσο, τα μηνιαία στοιχεία είναι απρόβλεπτα και οι μικρές διακυμάνσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή», τόνισε το ONS μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. «Με την τρέχουσα πανδημία και ύφεση, είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσει κανείς εάν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη αναταραχή στο εμπόριο ή μακροπρόθεσμη μεταβολή στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Θα το αξιολογήσουμε τους επόμενους μήνες», συμπλήρωσε.
Ανάπτυξη
Τα στοιχεία του ONS που δημοσιεύθηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε για πέμπτο συναπτό μήνα τον Ιούνιο κατά 1%. Η ανάπτυξη οφείλεται ιδίως στο άνοιγμα των εσωτερικών χώρων και κατά συνέπεια στην ενίσχυση του κλάδου των υπηρεσιών, μεταξύ άλλων τα εστιατόρια, οι καφετέρειες και τα μπαρ. Ενδεικτικά, οι υπηρεσίες συνεισφέρουν κατά περίπου 80% στο ΑΕΠ στη Βρετανία. Ένας ακόμη λόγος για την ανάκαμψη ήταν η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας. Ειδικότερα, οι Βρετανοί μπόρεσαν μετά από καιρό να επισκεφθούν τους οικογενειακούς τους γιατρούς για περιστατικά εκτός της COVID-19. Συνολικά, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν και χαλάρωσαν οι περιορισμοί, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,8%.