Ανοικτό το παράθυρο για νέες φοροελαφρύνσεις άφησε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Η δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει και για το 2022 δίνε την ελευθερία στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε νέες μειώσεις φόρων. Από τον Μάρτιο του 2020 η δημοσιονομική ευελιξία έδωσε τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να μπορέσει να στηρίξει την οικονομία με 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Καθώς το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown έχει απορριφθεί από τη κυβέρνηση,αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν ελάχιστα έως μηδενικά μέτρα στήριξης με το μοντέλο που είχε ακολουθηθεί όλη τη προηγούμενη χρόνια. Τα μέτρα στήριξης όλο το προηγούμενο διάστημα έβαλαν περιορισμούς μέχρι τώρα στις γενναίες ή μόνιμες φοροελαφρύνσεις.
Η κυβέρνηση αναμένεται να ανέβει στη ΔΕΘ έχοντας στη φαρέτρα της τη δημοσιονομική ευελιξία αλλά και την απόφαση να μην προχωρήσει σε αυστηρούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας που επιβαρύνουν τόσο τα κρατικά ταμεία όσο και την πραγματική οικονομία.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει χαρτί και μολύβι για το ποιες φοροελαφρύνσεις μπορούν να δρομολογηθούν από την επόμενη χρόνια αλλά και τον μετέπειτα σχεδιασμό της έχοντας βέβαια σταθμίσει και τον κίνδυνο που υπάρχει ακόμη λόγω της πανδημίας αλλά και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Το καλάθι των φόρων
Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της ΔΕΘ ενώ μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα στoxευμένα μέτρα για τις περιοχές ειδικά όσο αναφορά για την προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και κίνητρα για την δημιουργία νέων.
Τι έχει νομοθετηθεί για το 2022
- Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, τα ενοίκια, τους τόκους, τα μερίσματα.
- Η διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες.
- Η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις από 100% στο 55%.
- Η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες (πλην των τραπεζών) από 100% στο 80%.
- Η μείωση του συντελεστή φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22% από το 2022
- Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (σε Χίο, Λέρο, Σάμο, Κω και Λέσβο).
Τι επιπλέον εξετάζεται για το 2022:
- Αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους.
- Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% κατά μέσο όρο αλλά και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα χρηματοδοτηθεί δημοσιονομικά από την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών αλλά και τις αλλαγές που αναμένονται στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.
- Η μονιμοποίηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου
Για το 2023 – 2024:
- Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό – δημόσιο τομέα και συνταξιούχους.
- Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες. Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος.
- Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 22%.