Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Κράτησαν τις “θέσεις” τους οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Αυτό δείχνει η έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου του 2021 (β’ τρίμηνο), η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.
Και αυτό γιατί μεταξύ α’ και β’ τριμήνου του τρέχοντος έτους, δηλαδή ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το τρίτο lockdown, τα έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν, ενώ το πλήθος των “ενεργών” ρυθμίσεων μειώθηκε ανεπαίσθητα.
Όσον αφορά το συνολικό ύψος των ασφαλιστικών οφειλών, αυξήθηκε μεν οριακά, αλλά η αύξηση αυτή οφείλεται βασικά στις προσαυξήσεις, καθώς οι κύριες οφειλές μειώθηκαν.
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με στελέχη των Ταμείων με τα οποία ήρθε σε επαφή το Capital.gr, αποτελούν μια καλή βάση προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα στο πεδίο των ασφαλιστικών οφειλών εν όψει της υλοποίησης της ρύθμισης των 72 δόσεων για τα χρέη των πληττόμενων επιχειρηματιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και, έτσι, να αντιστραφεί η πρόβλεψη η οποία έχει αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα περί μείωσης των εσόδων από ρυθμίσεις στον e-ΕΦΚΑ κατά 35% ή 426 εκατ. ευρώ, καθώς αναμένεται να ανέλθουν μόλις στα 768 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για εισπράξεις ύψους 1,194 δισ. ευρώ.
Η βελτίωση των εσόδων από ρυθμίσεις θα μπορούσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα έσοδα από τρέχουσες εισφορές (τα οποία επλήγησαν φέτος λόγω της πανδημίας) και, έτσι, να υποστηρίξει τις αυξημένες φετινές δαπάνες λόγω της καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, της αύξησης του πλήθους των νέων συντάξεων, αλλά και των προκαταβολών.
Τα στοιχεία
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ίδια έκθεση:
– Τα έσοδα από ρυθμίσεις στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2021 έφτασαν τα 227 εκατ. ευρώ , έναντι 223 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του τρέχοντος έτους.
– Οι “ενεργές” ρυθμίσεις τον Ιούνιο του 2021 μειώθηκαν μόλις στις 389.000, έναντι 391.748 τον Μάρτιο του 2021. Η οριακή αυτή μείωση οφείλεται ιδίως στην απώλεια πολύ λίγων ρυθμίσεων με 120 και 100 δόσεις. Αντίθετα, αυξήθηκαν οι πάγιες ρυθμίσεις με 12 δόσεις.
– Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές έφτασαν τον Ιούνιο του 2021 στα 38,005 δισ. ευρώ, έναντι 37,754 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του ίδιου έτους.
Με άλλα λόγια, αυξήθηκαν κατά 251 εκατ. ευρώ. Η μεταβολή αφορούσε αύξηση κατά 361 εκατ. ευρώ στα πρόσθετα τέλη, ενώ οι συνολικές κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 110 εκατ. ευρώ.
Η “ακτινογραφία” των οφειλετών
Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ , διακρίνεται ότι:
– Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών, με 1.546.775 οφειλέτες, δηλαδή 79,19% των οφειλετών, να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας.
– Το 88,75% των οφειλετών, 1.733.689 οφειλέτες, έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
– Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 82.190 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 έως 100.000 ευρώ (15,16% του τρέχοντος υπολοίπου).
– Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ (2.128 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 24,42% του υπολοίπου οφειλών).
Δράσεις που υλοποιήθηκαν εντός του δεύτερου τριμήνου του 2021
Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας έκθεσης, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2021 υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:
– Συντονισμένες δράσεις για την εφαρμογή του Ν. 4738/2020 (παροχή 2ης ευκαιρίας – εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών – πτώχευση – διαδικασία εξυγίανσης).
Οι δράσεις περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στελεχών του ΚΕΑΟ σε διαϋπηρεσιακές συναντήσεις (τηλεδιασκέψεις) με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΓΔΙΧ, ΑΑΔΕ κ.λπ.), την υποβολή προτάσεων, τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης των απαιτούμενων τροποποιήσεων λογισμικού, την καταγραφή των αναγκών σε εξοπλισμό, την έκδοση εγκυκλίων και την εκπαίδευση προσωπικού-εκπροσώπων ΚΕΑΟ (καταχωρητές-εγκριτές).
– Εξυπηρέτηση των οφειλετών μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής “Μένουμε Σπίτι” (www.efka.gov.gr/menoumespiti).
Στόχος είναι η μείωση της ανάγκης προσέλευσης των οφειλετών στις Περιφερειακές Υπηρεσίες.
Οι οφειλέτες υποβάλλουν στην εφαρμογή τα αιτήματά τους σχετικά με θέματα πιστοποίησης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, ρύθμισης οφειλών, καταβολής οφειλών, λήψης ταυτότητας οφειλέτη για καταβολές μέσω ΔΙΑΣ και λοιπά θέματα αρμοδιότητας του ΚΕΑΟ. Σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα διεκπεραιώνονται εξολοκλήρου ηλεκτρονικά από τις Υπηρεσίες ΚΕΑΟ.
– Εκδόθηκαν από το ΚΕΑΟ εγκύκλιοι σχετικά με την παράταση καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-οφειλετών βάσει των ΚΑΔ. Οι εγκύκλιοι αυτές αναφέρονται στις οικείες υπουργικές αποφάσεις στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης της COVID-19. Αντίστοιχα παρατάθηκε και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.
– Εκδόθηκε εγκύκλιος σχετικά με τη διαδικασία διασφάλισης οφειλής για τη χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής για τη μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού.
– Εκδόθηκε εγκύκλιος για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν τη “Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας” σχετικά με την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης (άρθρα 31-69).
– Εκδόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που περιλαμβάνουν αποκλειστικά εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους λόγω της πανδημίας, στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή ΑΠΔ.
– Ολοκληρώθηκε από το ΚΕΑΟ η μηχανογραφική απεικόνιση των χορηγηθεισών παρατάσεων σε δόσεις ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-οφειλετών μετά την αποστολή του σχετικού αρχείου δικαιούχων από την ΑΑΔΕ (αφορά το 2ο τρίμηνο του 2021).
– Ξεκίνησε από 20 Απριλίου 2021 η παραγωγική λειτουργία νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την υποβολή μέσω Διαδικτύου αίτησης χορήγησης άρσης κατάσχεσης εις χείρας τρίτων / πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω υπαγωγής των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης και καταβολής της α’ δόσης και έκδοση οδηγιών για την εφαρμογή της.