Απειλή για τη βιομηχανία η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους

46

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ο εκτροχιασμός των τιμών της ενέργειας και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, προκαλεί την έντονη ανησυχία της βιομηχανίας η οποία βλέπει τα τιμολόγια της ενέργειας να αυξάνονται υπέρογκα επιβαρύνοντας σε μεγάλο βαθμό τα λειτουργικά κόστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τα βιομηχανικά τιμολόγια της Μέσης Τάσης έφτασαν τον περασμένο Ιούλιο στα 125 ευρώ/MWh ενώ τον Αύγουστο οι τιμές εκτροχιάστηκαν ακόμη περισσότερο στα 150 ευρώ/MWh. 

Αρνητική είναι η εικόνα που επικρατεί και στην Υψηλή Τάση, όπου σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη ενεργοβόρος βιομηχανία έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με τη ΔΕΗ να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια στα επίπεδα των 120 ευρώ/MWh. Πρόκειται για μια τιμή σαφώς υψηλότερη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες συμφωνίες που έκλεισαν τον περασμένο Ιούνιο, άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένας από τους μεγάλους ενεργοβόρους πελάτες της υψηλής τάσης, τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν υπέγραψαν συμφωνία με τη ΔΕΗ και μετακινήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια στην εταιρεία προμήθειας του ομίλου την Elpedison. 

Ενδεικτική του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία είναι η επισήμανση του προέδρου του  Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Α. Σαββάκη σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Σύνδεσμο για το θέμα, ο οποίος εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα καθίσταται οξύτερο καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις που είδαν να αυξάνονται οι εξαγωγές τους εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, είτε θα συνεχίσουν να εκτελούν τα συμβόλαιά τους αντιμετωπίζοντας τεράστιες ζημίες εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας είτε θα αναγκαστούν να μην εκτελέσουν τις συμφωνίες τους και να βρεθούν αναξιόπιστες στη διεθνή αγορά. 

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους επηρεάζει και μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους, όπως η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία ωστόσο εκτιμά ότι το σύνολο των ανατιμήσεων θα μετακυληθεί στο κόστος των προϊόντων, το οποίο κινείται ανοδικά σε διεθνές επίπεδο. Όπως ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Σ. Κοκκόλης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου στους αναλυτές, οι μάκρο-τάσεις δείχνουν συνεχή αύξηση της ζήτησης και τα επόμενα εξάμηνα. Αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα για υψηλότερες τιμές, που θα επιτρέψουν την απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους που έχει προκύψει λόγω της αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου. 

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, απέναντι στο πρόβλημα των υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας προωθείται η λύση των πράσινων διμερών συμβάσεων της βιομηχανίας, οι οποίες θα έχουν διπλό όφελος: αφενός θα οδηγήσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές, αφετέρου θα βοηθήσουν τη βιομηχανία να πρασινίσει το αποτύπωμά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των πράσινων διμερών συμβάσεων της βιομηχανίας συζητήθηκε και στη πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του υπουργού ενέργειας Κ. Σκρέκα με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μ. Βερστάγκερ, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης του σχήματος στήριξης από την Ε.Ε.

Ωστόσο σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει στην αγορά, ενδιαφέρον για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων από πλευράς παραγωγών ΑΠΕ αναμένεται να υπάρξει μετά το 2024 όταν και θα σταματήσουν οι δημοπρασίες για νέα έργα με εγγυημένες τιμές. Σήμερα δυνατότητες για υπογραφή διμερών συμβάσεων της βιομηχανίας με έργα ΑΠΕ υπάρχουν μόνο για τα αιολικά πάρκα που έχουν ολοκληρώσει την 20ετή σύμβαση που είχαν με το διαχειριστή. 

Τέλος στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων που προωθεί το ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση για αύξηση του ορίου ισχύος για το net metering από 1MW σε 3MW προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη βιομηχανία και σε άλλες ενεργοβόρες δραστηριότητες να καλύψουν τις ανάγκες τους με πράσινη ενέργεια, περιορίζοντας το κόστος τους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. 

https://www.capital.gr/oikonomia/3582966/apeili-gia-ti-biomixania-i-ektinaxi-tou-energeiakou-kostous

ΠΗΓΗcapital.gr