Κομισιόν: Τα βασικά σενάρια για το ελληνικό χρέος

45

Αλέξανδρος Κλώσσας

Οι θεσμοί διαπιστώνουν σημάδια ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης για την Ελληνική Οικονομία, αν και οπως σημειώνουν η επαναλειτουργία της είναι βραδύτερη από το αναμενόμενο. Στην έκθεση υπάρχουν θετικά σχόλια για τις μεταρρυθμίσεις και βγάζουν για μια ακόμα φορά κίτρινη κάρτα για τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, δεν διατυπώνονται νέες προβλέψεις αλλά επαναλαμβάνονται οι τελευταίες της Κομισιόν σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται φέτος μεγέθυνση του ΑΕΠ με ρυθμό 4,3% και 6% το 2022. Αναφορικά τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, οι θεσμοί καταγράφουν τις εξαγγελίες και επισημαίνουν ότι το κόστος τους θα οριστικοποιηθεί και οι σχετικές εκτιμήσεις θα περιληφθούν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

  «Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, παρά τις γεμάτες προκλήσεις συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας», αναφέρει η έκθεση και επισημαίνει ότι παρά την ταχεία επάνοδο της ελληνικής οικονομίας η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές παραμένει υψηλή ειδικά στον τουρισμό σε συνάρτηση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτοί οι παράγοντες τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο κρίνονται καθοριστικοί.

  Υψηλή αβεβαιότητα καταγράφεται και στο ρυθμό επιστροφής του ιδιωτικού τομέα σε καθεστώς κανονικότητας με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα ώστε αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα πτωχεύσεις επιχειρήσεων ή απολύσεις.

  Προβληματισμος υπάρχει και για τις  πιέσεις στις τιμές σε συνδυασμό με τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού αλλά και η πιθανή αναζωπύρωση των μεταναστευτικών ροών.

  Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας τονίζει ότι η εκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου, ενώ πιστοποιείται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αναγνωρίζεται η σημασία των μέτρων στήριξης, τονίζει. Τονίζει δε ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ενώ καταγράφεται βελτίωση στο βασικό σενάριο για το χρέος, σε σύγκριση με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/356531/komision-ta-vasika-senaria-gia-to-elliniko-xreos

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr