Πώς θα στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους, τι θα γίνει με τους ιδιώτες παρόχους – Τηλεδιάσκεψη του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τους προμηθευτές χθες το απόγευμα
Για τους τελευταίους 4 μήνες του έτους θα στηριχθούν τα μηνιαία τιμολόγια ρεύματος με 9 ευρώ τον μήνα από την κρατική επιδότηση με την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση να στηρίξει τα νοικοκυριά. Το υπόλοιπο ποσό της αύξησης, που προστίθεται από την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, θα πρέπει να καλυφθεί από την εμπορική πολιτική των εταιρειών προμήθειας, δηλαδή της ΔΕΗ και των ανταγωνιστών της.
Ωστόσο, όπως φάνηκε από την αναλυτική ενημέρωση, δεν είναι βέβαιο σε τι ποσοστό οι εκπτώσεις θα καλύψουν την αύξηση των τιμολογίων, καθώς καμία από τις εταιρείες δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της και την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.
Τα παραδείγματα που έδωσε ο Κ. Σκρέκας
Κατά την επίσημη ενημέρωση, τα παραδείγματα που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αφορούσαν ρήτρα ύψους 20 ευρώ, και σε αυτή την περίπτωση το ποσό αυτό εξανεμίζεται από την επιδότηση και την έκπτωση της ΔΕΗ.
Ειδικότερα, ο υπουργός είπε: «Ένα μέσο νοικοκυριό έχει -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ- 3.600 κιλοβατώρες κατανάλωση τον χρόνο. Άρα αναλογικά το τελευταίο τετράμηνο ή το τελευταίο τρίμηνο είχε 900 κιλοβατώρες ή 1.200 κιλοβατώρες αντίστοιχα κατανάλωση. Θα λάβει μία επιδότηση έως 33 ευρώ για το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος».
«Από εκεί και πέρα -συμπλήρωσε- ήδη έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, αλλά νομίζω και κάποιοι πάροχοι, επιπλέον εκπτώσεις. Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπως έχει ανακοινωθεί, ένας ο οποίος έχει μέχρι 600 κιλοβατώρες κατανάλωση σε μηνιαία βάση ουσιαστικά έχει μία ανατίμηση η οποία δεν θα ξεπερνάει το 1 με 2 ευρώ ανά μήνα».
Η συζήτηση με προμηθευτές
Χθες το απόγευμα ακολούθησε τηλεδιάσκεψη μεταξύ όλων των προμηθευτών ενέργειας και του υπουργού Ενέργειας για να τους ενημερώσει για τον μηχανισμό και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί. Επίσης τους παρακίνησε να προχωρήσουν σε εκπτώσεις για να περιορίσουν την επίπτωση των αυξήσεων.
Καμία από τις εταιρείες, ούτε η ΔΕΗ, δεν τοποθετήθηκε σε σχέση με τις εκπτώσεις και την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιώτες προμηθευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στον υπουργό για την προβολή που έκανε το υπουργείο στις εκπτώσεις της ΔΕΗ.
Ο υπουργός, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τις εταιρείες ότι στο σύνολό τους οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Μετάβασης θα πληρωθούν μέσα στον Νοέμβριο.
Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης
Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο μέχρι το 2030, επιχειρώντας να εξισορροπήσει την αστάθεια στις τιμές του ρεύματος. Όπως ανέφερε, το Ταμείο αρχικά θα έχει έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, αλλά θα υπάρχει μια πιθανότητα να έχει έσοδα και από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και από άλλα περιβαλλοντικά τέλη.
Θύμισε ότι η Ευρώπη ζητά ο μηχανισμός ETS -ο μηχανισμός εκπομπών ρύπων- να εισαχθεί και σε άλλους οικονομικούς κλάδους, όπως είναι οι μεταφορές αλλά και το κτιριακό απόθεμα της Ευρώπης, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα από τα δικαιώματα σταδιακά θα αυξάνονται.
Τα τέλη αυτά θα μπορούν να χρηματοδοτούν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο στη συνέχεια θα έχει αυτή τη δυνατότητα επιδοτήσεων σε έκτακτες περιπτώσεις, σε εξαιρετικές συνθήκες, όπως αυτές που έχουν διαμορφωθεί τώρα, εκτίναξης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, είτε να χρηματοδοτεί δράσεις που θα πετυχαίνουν πιο μόνιμα οικονομικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.
Στόχος είναι να συνδυάζεται η μείωση της οικονομικής επίπτωσης με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός νοικοκυριού, ενός καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι η βιομηχανία, η βιοτεχνία, ένας επαγγελματίας. Σκοπός του Ταμείου είναι να έχει μια ολιστική αντιμετώπιση και προσέγγιση στην προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση, με μείωση του αποτυπώματος, από τη μια, και μείωση του κόστους ενέργειας, από την άλλη, ταυτόχρονα.