Στην εγκατάσταση νέου λογισμικού προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση της επικουρικής σύνταξης αμέσως μετά την οριστικοποίηση της κύριας σύνταξης προχωράει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News
Αλεξάνδρα Κλειδαρά
Ειδικότερα για την ταχύτερη έκδοση των περίπου 110.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης επικουρικής ασφάλισης, ο e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στην εγκατάσταση νέου λογισμικού, προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση της επικουρικής σύνταξης αμέσως μετά την οριστικοποίηση της κύριας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός Νοεμβρίου σε πρώτη φάση θα επιταχυνθεί η έκδοση επικουρικών συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους και θα ακολουθήσει ο ιδιωτικός τομέας.
Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ασφαλισμένους αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης δίνοντας χρονικό περιθώριο εξάλειψης του στοκ έως την άνοιξη του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας», που έχει στη διάθεση του το Dikaiologitika News, τον Ιούλιο οι εκκρεμείς αιτήσεις για την απονομή κύριας σύνταξης ήταν 129.863. Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη είναι η έκδοση 30.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης τον μήνα από τον Οκτώβριο με την ενεργοποίηση των 1.200 πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών.
Ο στόχος του υπουργείου για τις εκκρεμείς αιτήσεις
Με αυτό τον τρόπο έως το τέλος του έτους οι εκκρεμείς αιτήσεις θα πρέπει να διαμορφωθούν κοντά στις 90.000, ενώ τον Μάιο του 2022 οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν περιοριστεί κάτω από 50.000, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Στόχος είναι την άνοιξη η αναμονή για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα εκκρεμούν δεν θα πρέπει να ξεπερνά το τρίμηνο. Έως το τέλος Οκτωβρίου στη μάχη για την απονομή συντάξεων θα μπουν 1.200 πιστοποιημένοι, στους οποίους θα μπορούν να απευθυνθούν εν δυνάμει συνταξιούχοι που είτε έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και είναι σε αναμονή, είτε θα το κάνουν το προσεχές διάστημα, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ.
Στον πρώτο κύκλο συμμετέχουν 800 δικηγόροι και 400 λογιστές-φοροτεχνικοί, κατ’ αναλογία του αριθμού των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τις δυο κατηγορίες επαγγελματιών. Για την εκπαίδευση-πιστοποίηση τους τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει τον πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, αφού εισέλθει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).Ο ΕΦΚΑ όρισε την αμοιβή των επαγγελματικών από 30 έως 80 ευρώ (την οποία πληρώνει ο φορέας) ανάλογα με τις βεβαιώσεις που εκδίδουν (π.χ. προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αναγνώριση πλασματικών ετών). Ωστόσο, οι ιδιώτες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και επιπλέον αμοιβή από τους ασφαλισμένους ανάλογα με τη κάθε περίπτωση.
Ολοκληρώθηκε η στέλεχωση του «πράσινου κτιρίου»
Στο μεταξύ στην ολοκλήρωση της στελέχωσης του “πράσινου κτιρίου” του e- ΕΦΚΑ στην οδό Κηφισίας προχώρησε η διοίκηση του ταμείου με υπαλλήλους από όλα τα τέως ταμεία που συγχωνεύτηκαν στον ενιαίο φορέα. Στο κτίριο έχουν μεταφερθεί φάκελοι ασφαλισμένων σε καθεστώς διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση περίπου 20.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή έως και τέσσερα χρόνια.
Μέχρι σήμερα η συγκέντρωση του συνόλου του ασφαλιστικού βίου πραγματοποιείται μέσω αλληλογραφίας. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν, είτε ψηφιακά είτε με φυσική μορφή, όλοι οι φάκελοι των ασφαλισμένων σε ένα κτίριο για να εκδίδονται ταχύτερα οι συντάξεις.
Μπορεί ένας ασφαλισμένος να έχει 3, 4 ή και 5 διαφορετικούς ασφαλιστικούς φακέλους, έναν για κάθε ταμείο που ήταν ασφαλισμένος.
Ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων σε ταμεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης.
Με τη νέα δομή όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι των ασφαλισμένων εντός Αττικής με διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΟΓΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ συγκεντρώνονται στο «πράσινο κτήριο», σε ένα ενιαίο χώρο και επί τόπου υπάλληλοι των τριών τ. Ταμείων ανοίγουν τις κούτες και τους φακέλους, υπολογίζουν τον χρόνο ασφάλισης και τυχόν οφειλές, κάνουν τον τελικό υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και στο τέλος προχωρούν στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης. Μια διαδικασία όπου μέχρι πρότινος χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθεί λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων στην αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων των τ. Ταμείων. Τώρα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες καθώς τόσο οι αρμόδιοι υπάλληλοι, όσο και το σύνολο της απαιτούμενης πληροφορίας συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο.
Ήδη τον Ιούλιο, πρώτο μήνα λειτουργίας της νέας γραμμής απονομής συντάξεων, εκδόθηκαν 1.100 παραπάνω νέες συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης. Στόχος είναι να απονέμονται έως και 3.200 νέες συντάξεις τον μήνα, ενώ κατά την πλήρη λειτουργία του, στο τέλος του έτους, να απονέμονται έως και 6.800 νέες συντάξεις μηνιαίως. Το αμέσως επόμενο διάστημα οι φυσικοί φάκελοι θα ψηφιοποιούνται πλήρως προτού έρθουν για επεξεργασία στο «πράσινο κτήριο». Τονίζεται πως αντίστοιχη δομή υλοποιείται και στη Θεσσαλονίκη. Σταδιακά θα μεταφερθούν στην Αθήνα στο κέντρο απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης υποθέσεις από όλη την Ελλάδα.