Στην κορυφή της ατζέντας του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης επιχειρεί μέσα από οργανωτικές αλλαγές να κάνει τις υπηρεσίες των ταμείων πιο ευέλικτες προς όφελος των ασφαλισμένων.
Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζει τη δημιουργία Ειδικών Κέντρων Απονομής Συντάξεων, τα οποία καλούνται να μειώσουν το στοκ των εκκρεμών συντάξεων και να βάλουν τέλος στην ομηρία χιλιάδων ασφαλισμένων που, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιμένουν έως και 4 χρόνια για να λάβουν την πολυπόθητη σύνταξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες κάθε νομός θα έχει και ένα Ειδικό Κέντρο, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν δύο κέντρα ώστε να εξυπηρετείται ο μεγάλος αριθμός των ασφαλισμένων που δραστηριοποιούνται σε αυτές.
Οι νέες αυτές υπηρεσίες θα διαθέτουν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, θα έχουν στο δυναμικό τους κατάλληλο προσωπικό και άρτια εκπαιδευμένο, το οποίο θα παραλαμβάνει συνταξιοδοτικούς φακέλους ασφαλισμένων από όλα τα ταμεία!
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει για κάθε ταμείο και μια διαφορετική υπηρεσία, αλλά θα υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία, ένα σημείο, που θα καλύπτει αγρότες, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Με τη νέα δομή εκτιμάται ότι θα μειωθεί η γραφειοκρατία και κυρίως, οι ανέξοδες μετακινήσεις ασφαλισμένων από κτίριο σε κτίριο και από υπηρεσία σε υπηρεσία. Οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται πιο γρήγορα και θα μπει φρένο στις καθυστερήσεις και την ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών.
Υπηρεσιακοί παράγοντες τονίζουν στο enikonomia.gr ότι οι νέες μονάδες απονομής συντάξεων έχουν στην καρδιά της λειτουργίας τους τις νέες τεχνολογίες, καθώς εκτός από την ευθύνη για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, θα σηκώσουν και το βάρος για την ψηφιοποίηση εκκρεμών συνταξιοδοτικών φακέλων.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η ψηφιοποίηση των δεδομένων, η επέκταση των ψηφιακών μέσων στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αλλά το τέλος στην αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών θα μειώσουν δραστικά τους χρόνους απονομής σύνταξης.
Στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος που επιχειρεί η διοίκηση του ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα έχουν καταργηθεί /συγχωνευτεί 44 Υποκαταστήματα Μισθωτών (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), 4 Διευθύνσεις και 49 Τμήματα Μισθωτών (τ. ΟΑΕΕ) , 59 Τμήματα/ Γραφεία τ. ΕΤΑΑ και όλες οι μονάδες ΝΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΟΓΑ και λειτουργούν 38 Τοπικές Διευθύνσεις και 10 Αποκεντρωμένα Τμήματα .
Με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Οργανογράμματος έως τον Μάρτιο του 2022, πρόκειται να λειτουργούν πανελλαδικά αντί των ανωτέρω 388 μονάδων τ. ΦΚΑ, οι εξής μονάδες: 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ), 119 Τοπικές Διευθύνσεις και 27 Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης
Προηγούμενο άρθροΚρίθηκαν ένοχοι πέντε αλλοδαποί για μεταφορά μεταναστών
Επόμενο άρθρο Έρχονται νέοι κανόνες για ενισχυμένο έλεγχο των εξαγωγών