Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες
Μέσα στην εβδομάδα η αμερικανική Fed ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να μειώσει σύντομα τις αγορές ομολόγων και να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος. Είχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας και τουλάχιστον πέντε κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο που αύξησαν τα επιτόκιά τους (φωτ. REUTERS).
Πιο μοναχική από ποτέ φαίνεται η ΕΚΤ, καθώς εμμένει στην άκρως αναπτυξιακή πολιτική της στην Ευρωζώνη, όταν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, από την Ουάσιγκτον μέχρι το Λονδίνο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Εχει επικρατήσει η τάση να εξετάσουν οι κεντρικές τράπεζες τα πράγματα πέραν της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία και να ενδιαφερθούν για τον κίνδυνο επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Φάνηκε μέσα στην εβδομάδα, όταν η αμερικανική Fed ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να μειώσει σύντομα τις αγορές ομολόγων και να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος. Είχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας και τουλάχιστον πέντε κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο που αύξησαν τα επιτόκιά τους.
Το αποτέλεσμα είναι μια σαφής απόκλιση της ΕΚΤ, της οποίας τα στελέχη εξακολουθούν να ανησυχούν περισσότερο για την εύθραυστη οικονομία της Ευρωζώνης και να τη στηρίζουν. Κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να καταστήσουν σαφές ότι η ανάκληση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσαν στις 9 Σεπτεμβρίου δεν αναφέρεται στη μείωση αγορών ομολόγων που επίκειται στις ΗΠΑ.
Η Fed ενδέχεται να αρχίσει να ανακαλεί τα μέτρα στήριξης από τον Δεκέμβριο, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες, ενώ η ΕΚΤ θα συζητάει ακόμα για το πώς πρέπει να εξελιχθεί το δικό της πρόγραμμα στήριξης, με πιθανότερη έκβαση των συνομιλιών μια νέα εκδοχή των αγορών ομολόγων.
Παρουσιάζοντας τις εναλλακτικές της ο Μάντις Μίλερ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τόνισε μέσα στην εβδομάδα πως θα εξετάσει με τους συνεργάτες του τη δυνατότητα να αυξήσουν πάνω από το όριο των 20 δισ. ευρώ τις αγορές ομολόγων του παλαιότερου προγράμματος όταν θα λήξει το έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας. Οπως σχολιάζει ο Νέβιλ Χιλ, οικονομολόγος της Credit Suisse στο Λονδίνο, «η ΕΚΤ εκτιμά πως θα παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα όσα προβλήματα δεν λύνονταν πριν από την πανδημία, γι’ αυτό και πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη σύνεση όταν θα αποσύρουν τη στήριξη». Ο ίδιος προεξοφλεί πως η αντίστροφη μέτρηση της ΕΚΤ «θα είναι μια πολύ πιο αργή διαδικασία από εκείνη της Fed ή της Τράπεζας της Αγγλίας».
Μολονότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επιταχυνθεί στην Ευρωζώνη, τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζουν τη στήριξη της οικονομίας πολύ περισσότερο από τους ομολόγους τους άλλων κεντρικών τραπεζών. Προεξοφλούν, πάντως, επιτάχυνση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2%. Η Fed, αντιθέτως, επικαλέστηκε τη ραγδαία αύξηση των τιμών ως αιτία για να αρχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Παρά τα σχέδια που εξετάζει η ΕΚΤ, ο Χόλγκερ Σμίντιγκ, κορυφαίος οικονομολόγος της επενδυτικής Berenberg με έδρα το Λονδίνο, επιμένει πως δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση της Ευρωζώνης από τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και αν αυτή τη στιγμή φαίνεται κάποιο χάσμα ανάμεσά τους. Οπως τονίζει, «όλοι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, απλώς το κάνουν με διαφορετική ταχύτητα».
https://www.kathimerini.gr/economy/561512401/emmenei-sti-stirixi-tis-oikonomias-i-ekt/