Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Tax Heaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας
Τα πρόστιμα τα βάζει η ΑΑΔΕ, αλλά τις παρατάσεις τις αποφασίζει το Υπουργείο Οικονομικών. Κι όμως, όποιον και να ρωτήσεις δεν μπορεί να σου απαντήσει με βεβαιότητα, για το ποιος κάνει τι, όχι μόνο στο θέμα αυτό, αλλά και σε πάρα πολλά άλλα. Έχω την αίσθηση ότι το πλέγμα το έχουν αφήσει επίτηδες τόσο μπερδεμένο για να μην μπορούμε να βγάλουμε άκρη.
Το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων ταλανίζει χρόνια τώρα μεν, λανθασμένα δε, το λογιστικό κόσμο της χώρας. Δεν θα έπρεπε καν να εμπλέκονται -στην πρώτη φάση της ενημέρωσης τουλάχιστον-οι λογιστές.
Τα λανθασμένα συμπεράσματα δημιουργούνται όταν η προσπάθεια ενημέρωσης γίνεται από ανθρώπους που δεν κατέχουν το αντικείμενο, αλλά παρά ταύτα επιμένουν να θεωρούν ότι το γνωρίζουν, κυρίως όμως όταν διεκδικούν το αλάνθαστο.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Και μπορεί το Υπ.Οικ. να έχει άμεση σχέση με τα έσοδα, δεν έχει όμως καμία γνώση (όπως αποδεικνύεται συχνά-πυκνά) με τον τρόπο λειτουργίας των my data. Το έντιμο λοιπόν είναι να σταματήσουν να λειτουργούν σαν γνώστες των πάντων και να παραπέμπουν στους αρμόδιους της ΑΑΔΕ. Να ξέρουμε τουλάχιστον ότι έχουμε να κάνουμε με έναν φορέα.
Αντίθετα, αφού ξεκαθαρίσουν ποιος είναι υπεύθυνος να απαντήσει σε τι, το Υπουργείο Οικονομικών ή/και η ΑΑΔΕ έχουν -τουλάχιστον μία ευθύνη και μία υποχρέωση:
ΕΥΘΥΝΗ: Να εξηγήσουν τους λόγους της εμμονής που τους διακατέχει για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Ως ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μην γίνει ποτέ ξανά αναφορά, ότι ο βασικός λόγος εφαρμογής των my data είναι η μείωση της φοροδιαφυγής, γιατί είναι αστείο το επιχείρημα. Δηλαδή για να καταλάβω: υπάρχει κάποιος στην Καραγιώργη Σερβίας που πιστεύει αλήθεια, πως με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων όλες οι πωλήσεις και οι παροχές θα τιμολογούνται στο 100%; : ό,τι εξέδιδα άσπρο πριν την έναρξη των ηλεκτρονικών βιβλίων, θα το κάνω και τώρα κύριοι. Ό,τι πουλούσα «χωρίς τιμολόγιο» θα συνεχίσω να το πουλάω και τώρα χωρίς τιμολόγιο. Πιο απλό πεθαίνεις…
ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ: Το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία. να βγουν με ανακοινώσεις και να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία, τον τρόπο εφαρμογής τους, τις υποχρεώσεις που έχουν και τα πρόστιμα που απορρέουν από τη μη ορθή εφαρμογή τους.
Για πολλοστή φορά επισημάνω ότι δεν υφίσταται η έγκριση των επιχειρήσεων που επικαλείται η ΑΑΔΕ. Οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν την τύφλα τους σχετικά με τα my data και όσοι συνάδελφοι προσπάθησαν να τους εξηγήσουν, βγήκαν με τα πλευρά σπασμένα.
Τα Εμπορικά, Βιοτεχνικά, Βιομηχανικά και λοιπά κατά τόπους Επιμελητήρια, δεν έλαβαν ΠΟΤΕ καμία ενημέρωση από το Φορέα τους, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία ΚΕΕΕ δεν έλαβε ΠΟΤΕ καμία ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Άρα: πως και από ποιον δόθηκε η έγκριση του επιχειρηματικού κόσμου στην ΑΑΔΕ; (σσ: « έχουμε την έγκριση 1.000.000 επιχειρήσεων για το μεγάλο αυτό εγχείρημα…» δήλωση του Διοικητή στην Ολομέλεια των Προέδρων των Ενώσεων της ΠΟΦΕΕ, τον Οκτώβρη του 2019) να ξεκινήσει αυτό το μεγαλεπίβολο έργο; Σιωπή….
Κλείνω τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι, Υπ.Οικ και ΑΑΔΕ έχετε υποχρέωση:
- Να ενημερώσετε τις επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Δεν αποτελεί υποχρέωση των λογιστών να το κάνουν αυτό. Και αν τυχόν υπάρχουν λογιστές που σας υποσχέθηκαν ότι θα αναλάβουν την ενημέρωση των επιχειρήσεων, είναι δικό τους πρόβλημα να το κάνουν και δικό σας να τους βρείτε και να απαιτήσετε ό,τι σας υποσχέθηκαν, δεν έχουν την έγκριση από κανέναν λογιστή και από κανέναν Σύλλογο.
- Να επικαλεστείτε και να ενημερώσετε για τους πραγματικούς λόγους σχετικά με την πίεση που έχετε να εφαρμοστούν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Επιχειρήματα περί «μείωσης της φοροδιαφυγής», όπως ανέλυσα πιο πάνω, είναι και παραμένουν τουλάχιστον αστεία. Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι; Πρέπει να μας τους πείτε.
- Να ενημερώσετε τις επιχειρήσεις ότι η διαδικασία των my data έχει σημαντικό κόστος (Η/Υ, εμπορικό πρόγραμμα. Η εφαρμογή «timologio», δεν είναι εφαρμόσιμη ούτε από αυτόν που τη σκέφτηκε, πόσο μάλλον από τους επιχειρηματίες και τους αγρότες.
- Να ενημερώσετε κι εμάς για το εξής πολύ απλό: μία εφαρμογή (my data), η οποία -σύμφωνα με εσάς- έγινε από Έλληνες Υπηρεσιακούς και απευθύνεται σε Έλληνες χρήστες, για ποιο λόγο εμφανίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται με μηνύματα σε ακατάληπτα αγγλικά, σαν από κακή μετάφραση;
- Να ενημερώσετε τις επιχειρήσεις ότι πήρατε την έγκριση από τους φορείς τους, να πείτε και ποιοι είναι αυτοί (Τα Επιμελητήρια πάντως δεν είναι) για να ξέρουν ποιους θα δείρουν, ή σε ποιους θα στείλουν τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν, για μία εφαρμογή που οι αρχές που θέλουν να την εφαρμόσουν, δεν μας εξηγούν το λόγο της επιμονής για την λειτουργίας τους.
- Τέλος, να ξεκαθαρίσετε τις μεταξύ σας αρμοδιότητες και να μην ανακατεύεστε η μία Υπηρεσία στα χωράφια της άλλης. Θα είναι καλό για όλους μας.!!
Υ.Γ.: Για το περιβόητο timologio θα τα πούμε σε επόμενη «επικοινωνία μας». Προς το παρόν βάλτε ένα φίλτρο και στείλτε ενημέρωση στις επιχειρήσεις μόνο και όχι σε όλους όσους έχουν κωδικούς taxis.