«Θρίλερ» με την παράταση της επιδότησης δανείων του προγράμματος Γέφυρα: Η Αθήνα ζήτησε από τους θεσμούς να εγκρίνουν το σχέδιό της να συνεχίσει το κράτος να επιδοτεί για ακόμη τρεις μήνες τα στεγαστικά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Όμως στις μέχρι τώρα επαφές το «στρατόπεδο» των δανειστών μοιάζει να έχει «χωριστεί» στα δύο! Ιδανικά, η ελληνική πλευρά θα ήθελε απαντήσεις έως την Παρασκευή ώστε να εξαγγελθεί το μέτρο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Για να υλοποιηθεί η σκέψη των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών περί 3μηνης παράτασης απαιτείται η έγκριση των θεσμών: Το αίτημα έχει τεθεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και αναμένεται η απάντηση των τεχνοκρατών των Βρυξελλών. Ως τώρα πάντως εκείνο που προκύπτει είναι πως δεν βλέπουν όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών με το ίδιο μάτι το αίτημα της Αθήνας.
«Πιέζει» για το «ναι» των θεσμών η Κυβέρνηση
Το «στρατόπεδο» των δανειστών είναι «μοιρασμένο» και οπωσδήποτε ανέτοιμο –επί του παρόντος- να βάλει την «σφραγίδα» του σε μια τέτοια προοπτική.
Η κυβέρνηση θέλει την απάντηση το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, προκειμένου, να συμπεριλάβει το μέτρο, στις εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του την επομένη στις 11 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, στο τέλος Σεπτεμβρίου, λήγει η περίοδος επιδότησης των δόσεων για τους πληγέντες από την πανδημία και από την στιγμή που ο στόχος είναι να συνεχιστεί έως τον Δεκέμβριο, η απάντηση των θεσμών πρέπει να δοθεί άμεσα.Ποιους θα αφορά η παράταση
Η παράταση της επιδότησης των δόσεων, θα αφορά μόνο στους υφιστάμενους δικαιούχους, δηλαδή σε αυτούς που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα και επιδοτούνται μέχρι και τον τρέχοντα μήνα.
Πρόκειται για τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας και έστω ένα μέλος τους, χαρακτηρίστηκε πληττόμενο από την πανδημία, λόγω αναστολής σύμβασης, ένταξης στο πρόγραμμα Συν-Εργασία ή στα μειωμένα ενοίκια.
Όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» εξασφάλισαν για 9 μήνες τη συνδρομή του δημοσίου στην εξυπηρέτηση του δανείου τους, με επιδότηση έως το 90% της μηνιαίας δόσης και με ανώτατο πλαφόν τα 600 ευρώ.
Ειδικότερα, το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 70 έως και 90% για τους «πράσινους» δανειολήπτες και σε 60% έως και 80% για τους κόκκινους.
Συγκεκριμένα, όσοι εξυπηρετούν κανονικά το δάνειό τους επιδοτήθηκαν με το 90% της μηνιαίας δόσης για το πρώτο τρίμηνο, με 80% το δεύτερο τρίμηνο και με 70% το τρίτο τρίμηνο.
Για τους «κόκκινους» δανειολήπτες η επιδότηση ήταν 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο και 60% το τρίτο τρίμηνο.
Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί η επιδότηση της δόσης ξεκινούσε από το 60% το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 50% το δεύτερο και στο 30% το τρίτο τρίμηνο.
Ο «κρυφός άσος» του Υπουργείου Οικονομικών
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επεκτείνει το «Γέφυρα 1» για το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021, καθώς κανονικά το πρόγραμμα λήγει εντός του Σεπτεμβρίου. Στο οικονομικό επιτελείο διαπίστωσαν πως από το λογαριασμό τους προγράμματος περισσεύουν περίπου 50 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν την επέκταση του προγράμματος για άλλους τρεις μήνες.
Με «κρυφό άσο» λοιπόν την ύπαρξη αδιάθετων πόρων, το υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» αυτή την στιγμή στο ότι η απάντηση των θεσμών θα είναι θετική, παρά το γεγονός ότι αυτή την στιγμή έχουν «μοιραστεί» στα δύο..
Στην περίπτωση που ανάψουν το «πράσινο φως» η παράταση της επιδότησης θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, ώστε να λήξει έως το τέλος του χρόνου.
«Ψαλίδι» στο ποσοστό επιδότησης
Εφόσον όμως παραταθεί το πρόγραμμα, το ποσοστό της επιδότησης δε θα είναι στο 70% της μηνιαίας δόσης για τα ενήμερα δάνεια, όπως είναι σήμερα, αλλά όπως όλα δείχνουν θα περιοριστεί στο 30%.
Και αυτό γιατί η παράταση του χρόνου επιδότησης, θα χρηματοδοτηθεί από την «δεξαμενή» των 50 εκατ. ευρώ, οπότε θα μειωθούν περαιτέρω τα ποσοστά επιδότησης, ώστε να φτάσουν για όλους.
Έτσι, για παράδειγμα, για μία μηνιαία δόση δανείου 500 ευρώ το μήνα, σήμερα ο δανειολήπτης λαμβάνει 350 ευρώ στήριξη από το κράτος. Τους επόμενους τρεις μήνες, εφόσον φυσικά επεκταθεί το πρόγραμμα, το ποσό που θα λαμβάνει θα είναι 150 ευρώ το μήνα.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι δικαιούχοι της επιδότησης, οφείλουν στην συνέχεια και για 18 μήνες να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων τους και αν διαπιστωθεί ότι δεν είναι, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στο δημόσιο το ποσό των επιδοτήσεων που κατέβαλε το κράτος για λογαριασμό τους.