Στο 15,8% η ανεργία το β’ τρίμηνο
Αισθητή μείωση εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2021 το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):
- Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.915.253 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από τρεις μήνες.
- Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 732.544 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
- Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 15,8%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 17,1% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήταν 16,7%.
- Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή όσα δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.419.295 άτομα. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.223.089 άτομα. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 8,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Μείωση των απουσιών
Από τα επιμέρους στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει επίσης ότι οι απουσίες από την εργασία μειώθηκαν σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2021 και το β’ τρίμηνο 2020, ενώ το αντίστροφο συνέβη με τις ώρες εργασίας. Επίσης, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 20 – 64 ετών που είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία αλλά δεν αναζητεί, ήταν μειωμένο σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021 και αυξημένο σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2020.
Ακόμη, η απουσία από την εργασία μειώθηκε σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021 και πολύ περισσότερο σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020. Τα υψηλότερα επίπεδα απουσίας για το β’ τρίμηνο του 2021 παρατηρήθηκαν στους τομείς των άλλων υπηρεσιών, των κατασκευών, του εμπορίου, των ξενοδοχείων, εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών.
Σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, οι ώρες εργασίας εμφάνισαν αύξηση σε όλους στους τομείς της οικονομίας και κυρίως στους κλάδους της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας, του εμπορίου, των ξενοδοχείων, εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών. Σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020 παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις ώρες εργασίας σε όλους τους τομείς.
Τα υψηλότερα ποσοστό ανεργίας
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού.
Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρήθηκε στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30 – 44 ετών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.