Για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 5,7% φέτος και 4,5% το 2022, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπει παραπλήσιους ρυθμούς της τάξης του 5,3% και 4,6%, αντίστοιχα
Ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας και το 2022 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην ενδιάμεση έκθεσή του (Interim Economic Outlook), που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ βλέπει αυξημένους κινδύνους για τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα και τονίζει ότι πρέπει να συνεχισθεί η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη.
Ανάπτυξη στην Ευρωζώνη 5,3% φέτος και 4,6% το 2022
Ο ΟΟΣΑ επιβεβαίωσε κατά βάση τις αισιόδοξες προβλέψεις που είχε κάνει τον Μάιο για την ανάκαμψη, εκτιμώντας ότι το πραγματικό παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 5,7% με τη συμβολή της ισχυρής στήριξης πολιτικών, των εμβολιασμών και της επανέναρξης πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, αναθεώρησε έντονα ανοδικά τις φετινές προβλέψεις του για την Ευρωζώνη, ενώ αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την αμερικανική οικονομία.
Συγκεκριμένα, για την Ευρωζώνη προβλέπει ανάπτυξη 5,3% για φέτος (μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη σε σχέση με τον Μάιο), ενώ από την άλλη πλευρά, για τις ΗΠΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 6% για φέτος (έναντι 6,9% τον Μάιο) και 3,9% για το 2022 (έναντι 3,6% τον Μάιο).
«Η ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρώπη, η πιθανότητα πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και οι χαμηλότερες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης στις αναπτυγμένες οικονομίες», σημειώνει η έκθεση, που προβλέπει ανάπτυξη 4,5% για την παγκόσμια οικονομία το 2022. Για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 4,6% και 3,9%, αντίστοιχα, για το επόμενο έτος.
Ωστόσο, η ανάκαμψη προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να μην είναι ομοιόμορφη. «Το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει ξεπεράσει τώρα το προ πανδημίας επίπεδό του, αλλά οι αποκλίσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση παραμένουν σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίας, όπου τα ποσοστά εμβολιασμών είναι χαμηλά».
Η μετάλλαξη Δέλτα και ο πληθωρισμός
Για τη μετάλλαξη Δέλτα, η έκθεση αναφέρει ότι ο αντίκτυπός της ήταν έως τώρα σχετικά χαμηλός σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, αλλά έχει μειώσει τη βραχυπρόθεσμη δυναμική αλλού και έχει ενισχύσει τις πιέσεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και στα κόστη.
Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί το 2022, αλλά θα διατηρηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα προ της πανδημίας. «Οι πιέσεις στην προσφορά αναμένεται να αποκλιμακωθούν σταδιακά, οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν συγκρατημένες και οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι ακόμη σταθερές, αλλά οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι ανοδικοί», αναφέρει η έκθεση. «Ο πληθωρισμός στις χώρες της G20 αναμένεται να μειωθεί από 4,5% στο τέλος του 2021 σε περίπου 3,5% στο τέλος του 2022», σημειώνει η έκθεση.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο αντίκτυπος από τις αυξήσεις που έχουν γίνει στις τιμές πρώτων υλών και των ναύλων είναι πιθανό να διατηρηθεί για σημαντικό διάστημα το 2022, «ακόμη και αν δεν υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις». Διαρκής ανοδική κίνηση του πληθωρισμού θα είναι πιθανή μόνο αν οι αυξήσεις των μισθών ενταθούν σημαντικά ή αν οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξηθούν, προσθέτει.
Για την Ευρωζώνη, προβλέπεται πληθωρισμός 2,1% φέτος (σε μέσα επίπεδα έτους) και 1,9% το 2022, ενώ υψηλότερος πληθωρισμός αναμένεται για τις ΗΠΑ (3,6% και 3,1%, αντίστοιχα).
Αναγκαία η συνέχιση της στήριξης
«Η στήριξη από την μακροοικονομική πολιτική παραμένει αναγκαία, ενόσω οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι ακόμη αβέβαιες και οι αγορές εργασίας δεν έχουν ανακάμψει, με το μείγμα των πολιτικών να εξαρτάται από τις οικονομικές εξελίξεις σε κάθε χώρα», τονίζει η έκθεση.
Η χαλαρή νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρηθεί, αλλά χρειάζεται να υπάρξει ξεκάθαρη προοπτική (guidance) για τον χρονικό ορίζοντά της και την έκταση που θα γίνει ανεκτή η όποια υπέρβαση του πληθωριστικού στόχου. Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει επίσης να παραμείνουν ευέλικτες και να εξαρτώνται από την κατάσταση της οικονομίας. Μία πρόωρη και απότομη απόσυρση της στήριξη πρέπει να αποφευχθεί ενόσω οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι ακόμη αβέβαιες, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.