Ο αριθμός των φυσικών καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχει πενταπλασιαστεί
Πάνω από 3,64 τρισ. δολ. έχουν κοστίσει οι φυσικές καταστροφές από πλημμύρες και καύσωνες που προκλήθηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής μέσα στα τελευταία 50 χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WHO), ο αριθμός των φυσικών καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχει πενταπλασιαστεί το διάστημα αυτό και εκτός από το τεράστιο οικονομικό κόστος στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων συνέπεσε με το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Αϊντα» από τις ΗΠΑ, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 46 νεκρούς και εκτεταμένες καταστροφές σε τέσσερις πολιτείες.
Σχετικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει πως το πέρασμα του τυφώνα «Αϊντα» από την Καραϊβική και τις ΗΠΑ συνεπάγεται μεγάλες επιβαρύνσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες, που θα κληθούν να καλύψουν τις ζημιές. Το δημοσίευμα επικαλείται μάλιστα μελέτη της εταιρείας καταγραφής καταστροφών Karen Clark & Co (KCC), σύμφωνα με την οποία το κόστος των ζημιών αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον τα 18 δισ. δολάρια.
Οπως αναφέρει το Reuters, το ποσό βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των αρχικών εκτιμήσεων που είχαν προβεί οι αναλυτές, ενώ ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Κι αυτό γιατί η αποτίμηση έγινε ενώ η καταιγίδα εξακολουθούσε να μαίνεται νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Ηταν εν ολίγοις η πρώτη επίσημη πρόβλεψη από μία από τις σημαντικότερες εταιρείες – εμπειρογνώμονες στη μοντελοποίηση κινδύνων.
Σύμφωνα με την KCC οι ζημιές στην Καραϊβική αναμένεται να διαμορφωθούν στα 40 εκατ. δολάρια και τα υπόλοιπα θα αφορούν τις ΗΠΑ. Ο τυφώνας έπληξε τις ΗΠΑ την περασμένη Κυριακή ως καταιγίδα κατηγορίας 4, αφού πέρασε από τον Κόλπο του Μεξικού, με τις καταρρακτώδεις βροχές να προκαλούν ευρείας κλίμακας πλημμύρες σε μεγάλες περιοχές.
Οι εμπειρογνώμονες του ασφαλιστικού κλάδου έκαναν λόγο για ζημιές της τάξεως των 15 με 20 δισ. δολαρίων, ωστόσο προειδοποιούσαν ότι ενδεχομένως το ποσό να είναι υψηλότερο, εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας που αύξησε το κόστος ξυλείας και των εργασιών για ανακατασκευές.
Οι εκτιμήσεις, βασισμένες σε μοντέλα που παρακολουθούν τη σοβαρότητα και την πορεία μιας καταιγίδας, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τις ζημιές ύψους 87 δισ. δολαρίων από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.
Παρεμφερείς ήταν, άλλωστε, και οι εκτιμήσεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Στην πρώτη εκτίμησή του ανέφερε ότι οι ζημιές πιθανότατα θα ξεπεράσουν αυτές της χειμερινής καταιγίδας «Ούρι», που έφθασαν τα 15 δισ. δολάρια και του τυφώνα «Λάουρα» που άγγιξαν τα 10 δισ. δολάρια.
Εξάλλου, αναλυτές της UBS επισημαίνουν ότι οι ζημιές από τον τυφώνα «Αϊντα» θα πλήξουν περισσότερο τα κέρδη ανά μετοχή των ασφαλιστικών Swiss Re και Lancashire, κατά 32% και 30% αντίστοιχα, ενώ ακόμη μεγαλύτερο μπορεί να είναι το πλήγμα για τις αντασφαλιστικές Hannover Re και Munich Re που θα καλύψουν τις ζημίες των ασφαλιστικών.