Την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενισχύεται εξαιτίας της ανόδου των τιμών ενέργειας και των βασικών ειδών, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια πρώτων υλών στη βιομηχανία, βαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Γαλλία και η Ισπανία προωθούν την αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι ώς ένα βαθμό να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής. Η κίνηση αυτή, ειδικά, από τη γαλλική κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, τοποθετείται πιθανώς την 1η Οκτωβρίου. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, η άνοδος των τιμών είναι απόρροια της ισχυρής ανάκαμψης της Γαλλίας και όχι ένα δείγμα διαρθρωτικού πληθωρισμού. Ο Μπρινό Λε Μερ επισήμανε, πάντως, ότι θα προτιμούσε να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολουμένων και όχι ο κατώτατος μισθός, φοβούμενος πως θα δημιουργηθούν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις. Υπενθυμίζεται πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρατηρούν πως το φαινόμενο αυτό έχει παροδικό χαρακτήρα. Στην τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας, η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι βραχυπρόθεσμα ο πληθωρισμός φαίνεται να υπερβαίνει τον επίσημο στόχο και φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% (έναντι εκτίμησης της ΕΚΤ για 1,9% τον Ιούλιο). Ωστόσο, όπως προσέθεσε, ο πληθωρισμός δείχνει πως κινείται κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Στην περίπτωση της Ισπανίας, τώρα, o δείκτης είναι σαφώς υψηλότερος, εντείνοντας τον προβληματισμό στους κόλπους της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ. Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό δεκαετίας στο 3,3% κυρίως εξαιτίας την ανόδου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο κ. Σάντσεθ δεσμεύθηκε να επαναφέρει τα τιμολόγια ηλεκτρικού στα επίπεδα του 2018, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά την πανδημία η ανάκαμψη θα είναι δίκαιη και επιμερισμένη. Εξ ου και εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να περιορίσει τις ανισότητες και το εισοδηματικό χάσμα. Και είναι χαρακτηριστικά τα όσα επισημαίνει η Νάντια Καλβίνο, υπουργός Οικονομίας της χώρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg: «Από τη στιγμή που γίναμε κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια, η αύξηση του κατώτατου μισθού συγκαταλέγεται μεταξύ των οικονομικών προτεραιοτήτων μας». Το παρελθόν έτος η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 11%, ενώ εφέτος εκτιμάται ότι θα εμφανίσει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1970.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό των 950 ευρώ φέτος, αποπειρώμενος να θωρακίσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, ενόσω το κόστος ζωής ανεβαίνει. Η Νάντια Καλβίνο θεωρεί, πάντως, ότι ο τόσο υψηλός πληθωρισμός σε επίπεδα-ρεκόρ 10ετίας είναι προσωρινός, όπως δήλωσε προσφάτως σε ομιλία της: «Η αναθέρμανση του πληθωρισμού δεν είναι δυνατόν να μας εκπλήσσει, όταν έχουν προηγηθεί πολλά χρόνια με τον δείκτη να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας σημειώθηκε σταθερότητα τιμών». Και υπογράμμισε σε καθησυχαστικό ύφος η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας: «Οφείλουμε να αποφύγουμε τη μετατροπή του μεταβατικού πληθωρισμού σε διαρθρωτικό, αλλά η τόνωσή του πρέπει να θεωρηθεί φυσιολογική λόγω της πολύ δυναμικής ανάκαμψης, την οποία ζούμε». Στη διεθνή αγορά ενέργειας εντύπωση προκάλεσε η απόφαση της Κίνας να αποδεσμεύσει αργό από τα στρατηγικά της αποθέματα για να σταθεροποιήσει τις τιμές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την Εθνική Διοίκηση Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων της Κίνας, «στόχος της κίνησης ήταν να αποκλιμακωθεί η πίεση στις ανοδικές τιμές των πρώτων υλών». Την Παρασκευή κατά τις μεσημβρινές συναλλαγές το αργό Νέας Υόρκης παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε 1,21 δολάρια, στα 69,35 δολάρια το βαρέλι, και το πετρέλαιο τύπου Brent στο Λονδίνο ανήλθε 1,24 δολάρια, στα 72,69 δολάρια το βαρέλι. Ο τυφώνας «Αϊντα» έχει διακόψει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού και τα αποθέματα των ΗΠΑ βαίνουν μειούμενα, δίνοντας κίνητρα για να αναπτυχθεί μεταξύ των επενδυτών αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα η πανδημία λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 77% της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού δεν έχει αποκατασταθεί, το οποίο μεταφράζεται σε σχεδόν 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Με την απόφασή της να παρέμβει στην αγορά πετρελαίου, η Κίνα καθίσταται μία από τις ελάχιστες χώρες που χρησιμοποιούν ευθέως τα αποθέματά τους ως εργαλείο για να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές, ενώ ορισμένοι το ερμηνεύουν και ως επίδειξη ισχύος έναντι του ΟΠΕΚ.
Εκτός από το πετρέλαιο, εκτίναξη στις τιμές παρατηρείται και στο φυσικό αέριο. Στην αμερικανική προθεσμιακή αγορά οι τιμές του εκτινάχθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ επτά ετών εξαιτίας των ανησυχιών ότι θα παρατηρηθούν ελλείψεις ενόψει της απαιτητικής χειμερινής περιόδου. Στα μέσα της εβδομάδας, ειδικότερα, το φυσικό αέριο παράδοσης Οκτωβρίου ανήλθε 8,8% στα 4,968 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικών μονάδων θερμότητας (ΒΤU) στην αγορά της Νέας Υόρκης, και αυτή ήταν και η υψηλότερη ενδοσυνεδριακή του τιμή από τον Φεβρουάριο του 2014. Η πορεία αυτή ουσιαστικά παρατείνει το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού σε πολλές χώρες, οι οποίες έκαναν αναγκαία τη συχνά πολύωρη χρήση των κλιματιστικών. Η συνθήκη αυτή σε συνδυασμό με τη διατάραξη της αμερικανικής παραγωγής λόγω του τυφώνα «Αϊντα» ελάττωσε την όποια αύξηση είχε σημειωθεί στα αποθέματα. Εν τω μεταξύ, ήδη στη Γηραιά Ηπειρο οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα-ρεκόρ λόγω ανεπάρκειας προμηθειών, οι οποίες δεν θα αποκατασταθούν, έως ότου λειτουργήσει ο νέος αγωγός από τη Ρωσία, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η τιμή αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση το 2022 στη Γαλλία ανήλθε 2,2% φτάνοντας στο ρεκόρ των 99,50 ευρώ η μεγαβατώρα και στη Γερμανία έφθασε στα 96,10 ευρώ. Τέλος, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 έχει εκτιναχθεί η τιμή του ουρανίου, ενός πολύτιμου χημικού στοιχείου, το οποίο χρησιμοποιείται από τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Αυτό εν μέρει οφείλεται σε επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία κυκλώνουν με επιθετικές κινήσεις την αγορά. Συγκεκριμένα, στην προθεσμιακή αγορά ουρανίου της Νέας Υόρκης παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα άνοδος 15%, επίδοση η οποία θεωρείται και η υψηλότερη σε διάστημα δέκα ετών και πλέον.