Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε σήμερα ότι οι εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στην ΕΕ και το Μαρόκο που καλύπτουν τα αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα είναι άκυρες επειδή συμφωνήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεση του λαού της διαφιλονικούμενης περιοχής της βορειοδυτικής Αφρικής.
Το Μαρόκο ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Σαχάρας και θεωρεί πως η περιοχή ανήκει στην επικράτειά του αφού πολέμησε για 16 χρόνια με το κίνημα Μέτωπο Ανεξαρτησίας Πολισάριο, το οποίο ανακήρυξε την Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας εκεί.
Τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως η περιοχή, η οποία διοικείτο έως το 1976 από την Ισπανία, έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Οι προσφεύγοντες αμφισβήτησαν στα δικαστήρια τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με το Μαρόκο επειδή αυτές περιλαμβάνουν την περιοχή αυτή της ερήμου.
Το Μέτωπο Πολισάριο, το οποίο δηλώνει ότι ενεργεί εκ μέρους του λαού της Σαχάρας, αμφισβήτησε δύο συμφωνίες ανάμεσα στην ΕΕ και το Μαρόκο που επιτεύχθηκαν το 2019, και αναθεωρήθηκαν αμφότερες έπειτα από μια προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου της ΕΕ σύμφωνα με την οποία δεν ήταν εφαρμοστέες στη Δυτική Σαχάρα.
Οι διορθώσεις πρόσθεσαν την περιοχή και τα παρακείμενα χωρικά ύδατά της.
Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, αποδέχθηκε πρώτα πως το Μέτωπο είχε τη νομική ικανότητα να προσφύγει στα δικαστήρια της ΕΕ.
Στη συνέχεια αποδέχθηκε την άποψη του Μετώπου ότι η συγκατάθεση του λαού της Δυτικής Σαχάρας απαιτείτο για την εφαρμογή των συμφωνιών που καλύπτουν την περιοχή και πως βήματα, όπως διαβουλεύσεις, που έκαναν οι αρχές της ΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχαν εξασφαλίσει τη συναίνεση.
Ωστόσο το δικαστήριο ανέφερε πως η ακύρωση των συμφωνιών δεν θα ισχύσει αμέσως, αλλά μόνο έπειτα από περίοδο δύο μηνών, διάστημα στο οποίο μπορεί να κατατεθεί έφεση ή έπειτα από απόφαση επί της έφεσης που ενδεχομένως θα έχει κατατεθεί.
Σε κοινή δήλωση που δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες αμέσως μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου του Λουξεμβούργοι, η ΕΕ και το Μαρόκο δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την εμπορική τους σύμπραξη.
“Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε το νομικό πλαίσιο που εγγυάται τη συνέχιση και τη σταθερότητα των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Βασίλειο του Μαρόκου”, δήλωσαν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο Μαροκινός ομόλογός του Νάσερ Μπουρίτα.