Τσουχτερά πρόστιμα επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ κατά τους μαζικούς ελέγχους σε καταστήματα, καφέ, μπαρ και ταβέρνες, για μη έκδοση αποδείξεων
Τσουχτερά πρόστιμα επιβάλλονται από τους εφοριακούς ελεγκτές σε εμπορικά καταστήματα, καφέ, μπαρ και ταβέρνες, για μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, κατά τους μαζικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται.
Οι στόχοι είναι τα καταστήματα, βασικά στις τουριστικές περιοχές, αλλά και στα αστικά κέντρα, που γεμίζουν σταδιακά, μετά τη λήξη των διακοπών, ενώ τα πρόστιμα ξεκινούν από 250 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 2.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο.
Η εντολή της ΑΑΔΕ στα ελεγκτικά συνεργεία είναι η συνέχιση των ελέγχων στις τουριστικές περιοχές και τον Σεπτέμβριο ενώ καλούνται να πυκνώσουν γενικά τους τους ελέγχους, προκειμένου να πιάσουν ή και να υπερβούν τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2021.
Για το 2021, έχει προγραμματιστεί η διενέργεια 46.720 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΔΟΥ και τις Υπηρεσίες Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), καθώς και από ειδικά συνεργεία, που έχουν «μεταναστεύσει» προσωρινά για τους θερινούς μήνες σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας.
Ο κατάλογος των προστίμων
Για τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τους φοροελεγκτές υπάρχουν διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, οι οποίοι τα αμφισβητούν και προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, ευελπιστώντας σε ακύρωση ή μείωσή τους.
Με αφορμή τις προσφυγές η ΔΕΔ επισημαίνει το νομοθετικό πλαίσιο των προστίμων για τη έκδοση αποδείξεων, το οποίο, όπως σημειώνει, ισχύει από τις από 25 Ιουλίου 2016.
Σύμφωνα με αυτό για παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης, που διαπιστώνονται από 25/07/2016 και μετά, προβλέπεται ένα ελάχιστο ύψος προστίμου για το σύνολο των παραβάσεων μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης ή λήψης φορολογικών στοιχείων ανά φορολογικό έλεγχο, ενώ σε περίπτωση υποτροπής ορίζεται η προσαύξηση των προστίμων αυτών. Ειδικότερα:
- Στην περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου, ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου, για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.
- Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν κοπεί μία απόδειξη για ένα μπουκάλι νερό αξίας 50 λεπτών είτε δεν εκδοθούν 10 αποδείξεις για πώληση αγαθών αξίας 1.000 ευρώ, το πρόστιμο θα είναι το ίδιο ήτοι 250 ευρώ.
- Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
- Στην περίπτωση κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των 2.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.