Ο ρόλος που θα παίξουν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με τους θεσμούς και κυρίως με τον SSM για το μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει για τους ευάλωτους δανειολήπτες μέχρι την ίδρυση του Φορέα Ακινήτων
Αρτεμις Σπηλιώτη
Στους… αναγκαίους πλειστηριασμούς θα κινηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες εν αναμονή των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Οικονομικών με τους θεσμούς, και κυρίως με τον SSM, για το μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει για τους ευάλωτους δανειολήπτες -με βάση τα κριτήρια που θέτει ο νόμος και με την έκδοση βεβαίωσης ευαλωτότητας- μέχρι την ίδρυση του Φορέα Ακινήτων. Και φυσικά στο αμέσως επόμενο διάστημα αλλάζει και το θεσμικό πλαίσιο που επιταχύνει και απλοποιεί τους πλειστηριασμούς. Πάντως για τον Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί περί τους 1.200 πλειστηριασμούς.
Ο στόχος του ΥΠΟΙΚ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ίδρυση του Φορέα ώστε να μπει σε λειτουργία νωρίτερα και ειδικότερα πριν από την άνοιξη του 2022, όπως προβλέπει το αναθεωρημένο εδώ και μερικούς μήνες χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι κανονικά ο Φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα-πρώτη κατοικία των πτωχευμένων ευάλωτων προβλεπόταν να λειτουργήσει ταυτόχρονα με την έναρξη του νέου Πτωχευτικού, τον Ιούνιο του 2021.
Σε κάθε περίπτωση οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, ευάλωτοι και μη, κάθε άλλο παρά πρέπει να εφησυχάζουν καθώς ο πτωχευτικός νόμος/δεύτερη ευκαιρία και ο εξωδικαστικός μηχανισμός «τρέχουν», ενώ και οι τράπεζες/servicers αναμένεται να εντείνουν την πίεση για ρυθμίσεις.
Τις επόμενες ημέρες πάντως αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον Φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα-πρώτη κατοικία των ευάλωτων, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές.
Λεπτή ισορροπία
Από την άλλη πλευρά βέβαια η συμφωνία με τους θεσμούς που προτάσσουν την ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα αποτελεί, για μια ακόμα φορά, προαπαιτούμενο.
Η κυβέρνηση, δε, πρέπει να βρει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της «κανονικότητας» και της πραγματικότητας που ήδη βιώνει η κοινωνία.
Το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα δουν «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και ανατιμήσεις στην αγορά, καθώς εκτός από το ενεργειακό κόστος έχουν αυξηθεί και πολλές πρώτες ύλες.
Ο Σεπτέμβριος είναι ένας από τους μήνες που παραδοσιακά μπαίνει βαθιά το χέρι στην τσέπη λόγω φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και της έναρξης της σχολικής χρονιάς και φέτος αναμένεται… δυσκολότερος.