H έλλειψη ρευστότητας για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να φέρει προ των πυλών εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα
Θηλιά στον λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έβαλε η πανδημία με αποτέλεσμα η πλειονότητα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, ναρκοθετώντας τις προοπτικές για το μέλλον.
Ακόμα και υγιείς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς τα ίδια κεφάλαια που διέθεταν, κυρίως για επενδύσεις μικρής κλίμακας, φαίνεται πως έχουν αναλωθεί για την απορρόφηση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.
Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν ζεστό χρήμα για να επιβιώσουν μετά από μια μακρά περίοδο lockdown.
Ο δανεισμός και…
Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία το 2020 μόλις 40.000 επιχειρήσεις από τις 840.000 μπόρεσαν να πάρουν κάποια μορφή δανεισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα.
Έτσι, ένα από τα βασικά θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σχετίζεται με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό αλλά και να μην «αποκλειστούν» από το ευρωπαϊκό χρήμα που θα έρθει με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι δίνονται ισχυρά κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να επωφεληθούν από προγράμματα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, τουριστικών και αγροτικών επενδύσεων κ.α.).Α
… οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Γεωργιάδη
Θύελλα αντιδράσεων, αλλά και αναστάτωση στην αγορά, προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Τι να κάνουμε τώρα;», προσθέτοντας ότι «είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να πείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να συνενωθούν». Με αυτή τη δήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης συνέδεσε την πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα με τη συνένωση των μικρών επιχειρήσεων με τις μεγάλες.
Ωστόσο, ερωτηθείς ο κ. Γεωργιάδης κατά την έναρξη του 5ου Ελληνοβρετανικού Συμποσίου στην Οξφόρδη», για τα δημοσιεύματα τα οποία του καταλογίζουν πως στην συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι «προδίκασε ότι οι μικρές επιχειρήσεις με 2-3 εργαζόμενους είτε θα κλείσουν είτε θα συγχωνευτούν».
«Δεν προδίκασα τίποτα τέτοιο. Ρωτήθηκα για ποιο λόγο από τις συνολικά 830.000 ελληνικές επιχειρήσεις αυτές οι οποίες δύνανται να χρηματοδοτηθούν, να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες, είναι περίπου 40.000. Και εξήγησα ότι δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά είναι φαινόμενο δεκαετιών, ότι είναι αδύνατον επιχειρήσεις πάρα πολύ μικρές να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς χτυπά καμπανάκι για νέα λουκέτα, καθώς όπως σημειώνει δεν είναι σαφές με ποια κριτήρια και πώς η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να διορθώσει ή να βελτιώσει τους δείκτες της ώστε να μην αποκλείεται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Μέχρι σήμερα, παρά τον πακτωλό χρημάτων που έρχεται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να κλείσουν», είπε, χθες, στο Κόκκινο ο κ. Καββαθάς.