Αντίστροφη μέτρηση για τον σχεδιασμό των δασικών χαρτών

44

Ο «ΟΤ» παρουσιάζει όλο τον σχεδιασμό, ο οποίος –σε αυτή τη φάση- δίνει έμφαση στις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς

Προκόπης Γιόγιακας

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον σχεδιασμό των δασικών χαρτών που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά –και- τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο «ΟΤ» παρουσιάζει όλο τον σχεδιασμό , ο οποίος –σε αυτή τη φάση- δίνει έμφαση στις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς. «Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα των δασωθέντων αγρών και των εκχερσωμένων εκτάσεων, με σεβασμό στην απόφαση του ΣτΕ», λέει μιλώντας στον « ΟΤ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

«Στόχος η ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης των δασικών χαρτών, προς όφελος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της προάσπισης των περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τις εκχερσωμένες εκτάσεις , ο σχεδιασμός προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δυο προϋποθέσεις: 1ον) την καταβολή χρηματικού αντιτίμου – το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί- και 2ον) την ύπαρξη τίτλου πριν το 2000 ( για παράδειγμα γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.α).

Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, επιχειρείται να δοθεί λύση σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου τέτοιες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βοσκοτόπια, και μέχρι πρόσφατα έπρεπε (με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα), αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις εκτάσεις, να προσκομίσουν τίτλους και αεροφωτογραφίες του 1945 (σ.σ.: τώρα το χρονικό όριο μετατίθεται για πριν το 2000) προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις.

Την ίδια ώρα, για τους δασωμένους αγρούς, ο σχεδιασμός, προβλέπει οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν (προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις) τεκμήριο ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Τι σημαίνει αυτό; Να αποδειχτεί, για παράδειγμα, μέσω αεροφωτογραφίας, πως πριν εγκαταλειφτούν, υπήρχαν μέσα στις εκτάσεις ελιές ή άλλα δένδρα, πεζούλια (για να φανεί πως καλλιεργούνταν κ.α). Για τη διαδικασία του αποχαρακτηρισμού θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Ήδη, στο υπουργείο έχει συσταθεί -από τις αρχές του χρόνου- με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, ομάδα εργασίας που επιμελείται τον νέο σχεδιασμό των δασικών χαρτών. Και τώρα, με την απόφαση του ΣτΕ ξεκίνησε, όπως προαναφέρθηκε, η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Προβλήματα των τελευταίων 80 χρόνων

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών σήκωσε το χαλί και φάνηκαν τα προβλήματα των τελευταίων 80 χρόνων (!). Αυτή τη στιγμή, η ανάρτηση δείχνει πως το 60% της ελληνικής επικράτειας είναι δασικό. Τι σημαίνει αυτό; Πως οικόπεδα, βοσκοτόπια κ.α εμφανίζονται ως δάση.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κρήτης: σχεδόν όλο το νησί αποτυπώνεται πράσινο, με αποτέλεσμα να απειλούνται για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους οι κοινοτικές επιδοτήσεις ενώ κινδυνεύουν να τους απαγορευτεί να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους.

Ίδια εικόνα και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που από το υπουργείο Περιβάλλοντος καταπιάνονται πρώτα με τις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές. Με την απόφαση αυτή ευνοούνται άμεσα η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Μάνη και το Βόρειο Αιγαίο.

Επίσης τα ακίνητα για τα οποία έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις μπορούν να μεταβιβαστούν όταν θα εξεταστούν οι αντιρρήσεις από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων και κριθεί πως η έκταση δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά θέμα, σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί το 2017, οι περισσότερες δεν έχουν ακόμη εξεταστεί (!). Μέχρι στιγμής, για το 55% της χώρας έχουν υποβληθεί γύρω στις 109.000 αντιρρήσεις.

Η παράταση και η υποβολή αντιρρήσεων

Σημειώνεται πως μέσα του Νοεμβρίου 2021 λήγει η εξάμηνη παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες. Υπενθυμίζεται πως στο μεταξύ έχει μειωθεί κατά 50% το τέλος αντιρρήσεων.

Οι αντιρρήσεις κατατίθενται σε διάστημα 105 ημερών για τους κατοίκους του εσωτερικού και 125 ημερών για όσους ιδιοκτήτες κατοικούν στο εξωτερικό μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Ο χρόνος πριν δοθεί η πρώτη παράταση μετρούσε αντίστροφα από την 1η Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαΐου και με την τελευταία παράταση έως τα μέσα Νοεμβρίου 2021.

Το συμβούλιο της Επικρατείας και οι δασικοί χάρτες

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό, σχεδόν στο σύνολό του, τον νόμο του 2020, βάσει του οποίου ρυθμίζεται το καθεστώς των δασικών χαρτών. Ωστόσο, το ΣτΕ βάζει φρένο και ακυρώνει, ως αντίθετες με το Σύνταγμα τις διατάξεις που εξαιρούσαν από τη δασική νομοθεσία εκτάσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, στην περίπτωση που αυτές δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Επίσης ακύρωσε από την εξαίρεση της δασικής νομοθεσίας περιοχές εντός οικισμών που είχαν οριοθετηθεί με απρόσφορες ρυθμίσεις ή διοικητικές εγκυκλίους και όχι σύμφωνα με την πάγια σχετική νομοθεσία.

ΠΗΓΗot.gr