Ενέργεια: Πόσο θα αυξηθεί η επιδότηση για το ρεύμα – Τα σχέδια για το φυσικό αέριο

47

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ – Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Σε αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για το νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, αναμένεται να προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτήσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση και το ποσοστό οικιακής κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ενίσχυση του Ταμείου αρχικά με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα κεφάλαια για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος περίπου στα 300 εκατ. ευρώ.

Αυτή η κίνηση θα οδηγήσει σε μια μείωση του λογαριασμού ρεύματος του καταναλωτή κατά 14 – 15 ευρώ το μήνα από τα 9 ευρώ που έχει ψηφιστεί για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες.

Από το ΕΛΑΠΕ μέρος της επιδότησης ρεύματος

Σε δεύτερη φάση θα εξασφαλιστούν κεφάλαια και από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), από τη μείωση των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών που θα δοθούν για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού.

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον το 60% των εσόδων για το 2021 από τους ρύπους έχει δεσμευθεί υπέρ του ΕΛΑΠΕ. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί εν τέλει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προσπάθεια ανεύρεσης πόρων για να καλύψουν την μεγάλη αύξηση της τιμής της ενέργειας κατέληξαν στην απόφαση αυτή, μέχρι να ληφθούν αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την υλοποίηση μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής.

Στο  μεταξύ, οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επιδίδονται σε συνεχιζόμενα ράλι, σημειώνοντας ρεκόρ σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ελλάδα η τιμή στην αγορά για σήμερα Πέμπτη ανήλθε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με 204 ευρώ/MWh. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου η μέση τιμή εκκαθάρισης για το μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στα 134,73 ευρώ/MWh, από 121,72 ευρώ/MWh τον Αύγουστο, 101,86 ευρώ/MWh τον Ιούλιο και 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.

Παρά το ρεκόρ, η τιμή στην ελληνική αγορά ήταν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, δεδομένου ότι στα υπόλοιπα κράτη, με εξαίρεση την Πολωνία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες.

Η ακριβότερη τιμή σημειώθηκε στη Σερβία με 327 ευρώ/MWh, ενώ ακολούθησαν η Ιταλία με 308 ευρώ/MWh, η Κροατία και η Σλοβενία με 307 ευρώ/MWh, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία με 302,5 ευρώ/MWh, η Αυστρία με 301 ευρώ/MWh και η Γαλλία με 298 ευρώ/MWh.

Φυσικό αέριο

Η επιδότηση του φυσικού αερίου για την οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση έχει οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών σε έναν αγώνα ανεύρεσης κεφαλαίων, που υπολογίζονται σε 150 εκατ. ευρώ, καθώς ο χρόνος τρέχει και μέσα στις επόμενες 10 μέρες πρέπει να παρουσιάσει ένα οργανωμένο σχέδιο.

Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος η οποία θα είναι οριζόντια, οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου θα επιδοτηθούν με εισοδηματικά κριτήρια

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας για το μεγαλύτερο ποσοστό οικιακών καταναλωτών έως το τέλος του έτους, με την ελπίδα ότι από τις αρχές του 2022 οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αρχίσουν να μειώνονται.

Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν τώρα για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να επιδοτηθεί περίπου το 80% των οικιακών καταναλωτών αερίου.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές του φυσικού αέριου στη λιανική έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους κατά 500% περίπου.
 

https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/energeia/24361_energeia-poso-tha-ayxithei-i-epidotisi-gia-reyma-ta-shedia-gia-fysiko

ΠΗΓΗimerisia.gr