Κι όμως η Ελλάδα… δεν διαθέτει το υψηλότερο κενό στη ζήτηση για απασχόληση

32

Σε Ισπανία και Ιταλία οι δύο πρώτες θέσεις

Μπορεί η Ελλάδα να διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ευρωζώνη, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με το έλλειμμα στη ζήτηση για απασχόληση. 

Δηλαδή έναν δείκτη, ο οποίος -πέραν της ανεργίας- συμπεριλαμβάνει τους μη αναζητούντες εργασία, όσους αναζητούν εργασία αλλά αυτή την στιγμή δηλώνουν μη διαθέσιμοι, αλλά και όσους υπο-απασχολούνται. 

Λαμβάνοντας υπόψη και τις τέσσερις παραπάνω παραμέτρους, οι οποίες συνοψίζονται στον δείκτη «ακάλυπτη ζήτηση για απασχόληση», την αρνητική πρωτιά κατέχει η Ισπανία με 25,1%, ενώ στη δεύτερη θέση έπεται η Ιταλία με 23,6%. 

Stacked bar graph: Labour market slack in EU Member States and EFTA countries, Q2 2021, in % of the extended labour force, people aged 15-74. The indicators are unemployment, available but not seeking, seeking but not available and underemployed part-time workers.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, ακολουθεί στην τρίτη θέση με ποσοστό 23,2%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Σουηδία και η Ιρλανδία. 

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (4,6%), στη Μάλτα (5,8%) και στην Πολωνία (6,2%). Ουγγαρία και Γερμανία συμπληρώνουν την καλύτερη πεντάδα της Ε.Ε. 

Κατά μέσο όρο, ο σχετικός δείκτης ανέρχεται στο 14,5% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αφορά τις ηλικίες 15 έως 74 ετών). 

Υπενθυμίζεται ότι στο β’ τρίμηνο του 2021, ο καθαρός δείκτης ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 15,8% στην Ελλάδα, ενώ τον Ιούλιο του 2021 είχε περιοριστεί στο 14,2% και τον Αύγουστο του 2021 στο 13,2%. 

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/economy/53400/ki-omos-i-ellada-den-diathetei-to-ypsilotero-keno-sti-zitisi-gia-apascholisi/

ΠΗΓΗmoneyreview.gr