Κομισιόν: Χαλαρώνει τους τελωνειακούς ελέγχους με τη Βρετανία για την ενίσχυση της αγοράς

217

Η απόφαση αυτή αποτελεί «κλάδο ελαίας» της ΕΕ προς το Λονδίνο παρά τις έντονες αντιρρήσεις της γαλλικής κυβέρνησης

Την χαλάρωση των τελωνειακών ελέγχων στην μεταφορά προϊόντων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και τη Βρετανία που ισχύουν μετά το Brexit θα ανακοινώσει σήμερα η Κομισιόν.

Ο λόγος είναι τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει στη Βρετανική αγορά από τους τελωνειακούς κανόνες που είχαν επιβληθεί με αποτέλεσμα, η Βρετανία να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, φυτών, άλλων ειδών διατροφής και φαρμάκων που εισέρχονται στην επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου διασχίζοντας τα ντε φάκτο σύνορα που έχουν θεσπισθεί ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις θα παρουσιασθούν σήμερα το απόγευμα στις χώρες μέλη της Ενωσης και στους ευρωβουλευτές από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και αποτελούν “κλάδο ελαίας” που τείνει η Ενωση προς το Λονδίνο παρά τις έντονες αντιρρήσεις της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία είναι αντίθετη σε κινήσεις καλής θέλησης προς το Λονδίνο καθώς αυξάνεται η ένταση για το θέμα της αλιείας.

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις δεν αφήνουν, ωστόσο, περιθώριο για την επαναδιαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, βάσει του οποίου η βρετανική επαρχία παραμένει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Βάσει των προτάσεων για την χαλάρωση των τελωνειακών ελέγχων, τα καταστήματα της Βόρειας Ιρλανδίας θα έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται λουκάνικα και άλλα κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος από την Βρετανία, είδη που απαγορεύεται να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παραμένοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην ενιαία αγορά της Ενωσης για τα αγαθά, η Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να εξάγει προϊόντα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς τελωνειακούς ελέγχους.

Ο Μάρος Σέφκοβιτς δηλώνει ότι η διευθέτηση επιτρέπει στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας να επωφεληθούν από τα καλύτερα στοιχεία και των δύο κόσμων. Ωστόσο, η ύπαρξη του τελωνειακού συνόρου στην Θάλασσα της Ιρλανδίας έχει εξοργίσει τους προτεστάντες ενωτικούς που παραμένουν πιστοί στο βρετανικό Στέμμα.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν, θα επιτρέπεται η είσοδος στα βρετανικά λουκάνικα, για παράδειγμα, εφ΄όσον θα προορίζονται αποκλειστικά για τους βορειοϊρλανδούς καταναλωτές.

“Αυτή είναι η πρότασή μας. Θα την βάλουμε στο τραπέζι. Αν απορριφθεί, τότε έχουμε πρόβλημα”, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ωστόσο, στις ευρωπαϊκές προτάσεις δεν περιλαμβάνεται το θέμα της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέμα το οποίο εμφάνισε αιφνιδίως τις τελευταίες ημέρες το Λονδίνο, ανάγοντάς το σε “κόκκινη γραμμή”.

Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε χθες κατά την διάρκεια ομιλίας ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να συζητήσει τις προτάσεις “ό,τι και να λένε”, αλλά ζήτησε επίσης ένα νέο “καινοτόμο, προσανατολισμένο προς το μέλλον” πρωτόκολλο, το οποίο δεν θα εποπτεύεται από ευρωπαίους δικαστές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει ότι δεν μπορεί να φανταστεί πώς ένας θεσμός, άλλος από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μπορούσε να έχει δικαιοδοσία επί της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Μάρος Σέφκοβιτς επιμένει ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Βόρεια Ιρλανδία τον περασμένο μήνα κανένας δεν έθεσε την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου ως πρόβλημα.

Η Βρετανία θα συνεργασθεί πλήρως και εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς τις προτάσεις για την χαλάρωση της μεταφοράς αγαθών προς την Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο συμπροεδρεύων του κόμματος των Τόρις Ολιβερ Ντάουντεν στο Sky News.

https://www.imerisia.gr/kosmos/24840_komision-halaronei-toys-teloneiakoys-eleghoys-me-ti-bretania-gia-tin-enishysi-tis

ΠΗΓΗimerisia.gr