Πόσες ξένες επιχειρήσεις έχουμε στην Ελλάδα – Προσφέρουν σχεδόν το 1/5 του συνολικού τζίρου

30

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Συνολικά 3.406 αλλοδαπές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, από τη βιομηχανία και τις κατασκευές έως το εμπόριο και τις υπηρεσίες. 

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις που εδρεύουν στη χώρα μας, αλλά ελέγχονται από μετόχους (σε ποσοστό άνω του 50%), οι οποίοι εδρεύουν στο εξωτερικό.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το έτος χρήσης 2019, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εμφανίζουν συνολικό κύκλο εργασιών, ύψους 48 δισ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η αξία της παραγωγής καθορίζεται στα 29 δισ. ευρώ, με την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία να κυμαίνεται στα 11 δισ. ευρώ.  

Από την πλευρά των εξόδων, οι εν λόγω επιχειρήσεις δαπανούν 39,4 δισ. ευρώ για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους, εκ των οποίων τα 21,3 δισ. ευρώ αφορούν αγορές με σκοπό τη μεταπώλησή τους (χωρίς επεξεργασία)

Όσον αφορά την προσφορά τους στην απασχόληση, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στις αλλοδαπές επιχειρήσεις εργάζονται 204.801 άτομα, με τις δαπάνες προσωπικού να ανέρχονται στα 6,2 δισ. ευρώ.  

Οι ακαθάριστες επενδύσεις, παράλληλα, σε υλικά αγαθά κυμαίνονται σε 1,7 δισ. ευρώ. 

Ενδεικτικό της συμβολής των επίμαχων επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία είναι το γεγονός ότι παρότι αποτελούν το 0,5% του συνολικού αριθμού επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αντιστοιχούν στο: 

  • 18,0% του συνολικού κύκλου εργασιών 
  • 17,7% της συνολικής αξίας παραγωγής 
  • 21,5% της συνολικής προστιθέμενης αξίας σε τιμές κόστους συντελεστών παραγωγής (ακαθάριστη προστιθέμενη αξία) 
  • 17,4% των συνολικών αγορών αγαθών και υπηρεσιών 
  • 18,9% του συνόλου των αγορών αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζονται με σκοπό την μεταπώληση στην κατάσταση που παρελήφθησαν, 18,9% των συνολικών δαπανών προσωπικού 
  • 25,3% του συνόλου των ακαθάριστων επενδύσεων σε υλικά αγαθά 
  • 7,7% του συνόλου των απασχολούμενων, των εν λόγω τομέων οικονομικής δραστηριότητας 
poses-xenes-epicheiriseis-echoyme-stin-ellada-prosferoyn-schedon-to-1-5-toy-synolikoy-tziroy0
poses-xenes-epicheiriseis-echoyme-stin-ellada-prosferoyn-schedon-to-1-5-toy-synolikoy-tziroy1

Οι πέντε κυριότερες χώρες, στις οποίες εδρεύουν οι μέτοχοι των παραπάνω εταιρειών, είναι η Κύπρος με ποσοστό 42,8% (1.457 επιχειρήσεις), το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 7,6% (258 επιχειρήσεις), η Ολλανδία με ποσοστό 6,2% (212 επιχειρήσεις), η Γερμανία με ποσοστό 5,5% (188 επιχειρήσεις), και το Λουξεμβούργο με ποσοστό 4,9% (167 επιχειρήσεις). 

poses-xenes-epicheiriseis-echoyme-stin-ellada-prosferoyn-schedon-to-1-5-toy-synolikoy-tziroy2

Συνολικά, το 85,2% εδρεύει σε χώρες της Ε.Ε. και το 14,8% σε χώρες εκτός της Ε.Ε. 

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/economy/53392/poses-allodapes-epicheiriseis-echoyme-stin-ellada-prosferoyn-schedon-to-1-5-toy-tziroy/

ΠΗΓΗmoneyreview.gr