Πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου τις μεταχρονολογημένες επιταγές
«Ωρολογιακή βόμβα» στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου τις μεταχρονολογημένες επιταγές, κάνοντας λόγο για ντόμινο επιπτώσεων εάν η κυβέρνηση δεν μεριμνήσει να εκπονήσει προγράμματα χρηματοδότησης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Επιταγές που λαμβάνουν διαρκείς μεταθέσεις, αλλά από το τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται, ταυτόχρονα με τις άλλες συσσωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις από την 1η Νοεμβρίου 2021 καλούνται να αποπληρώσουν επιταγές που υπερβαίνουν σε αξία τα 4 δισ. ευρώ και μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 6 δισ. ευρώ. Για το θέμα των επιταγών είχε τοποθετηθεί η ΓΣΕΒΕΕ προτείνοντας από τον περασμένο Μάρτιο χαμηλότοκο δανεισμό των εκδοτών των επιταγών, ενώ την ανάγκη λήψης μέτρων για τις επιταγές και τη στήριξη των επιχειρήσεων του εμπορίου έχει τονίσει και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Ανάλογες αναφορές έχουν γίνει και από τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της χώρας (ΚΕΕΕ, ΕΒΕΠ, ΕΕΑ, ΒΕΑ, ΕΒΕΑ κ.λπ.).
Το πρόβλημα αναγνωρίζουν και οι εκπρόσωποι των τραπεζών, σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις στο συναλλακτικό κύκλωμα που γίνονται έχουν απαξιώσει τις επιταγές ως μέσο συναλλαγής. Μάλιστα, οι ίδιες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην αυστηροποίηση των κριτηρίων όσον αφορά την αποδοχή τους ως μέσου προεξόφλησης στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης, κάτι που στο παρελθόν γινόταν κατά κόρον.
Όπως λένε, ο λόγος είναι ότι η αναστολή πληρωμής των επιταγών που έχει επιβληθεί από την αρχή σχεδόν της πανδημίας έχει αυξήσει το ρίσκο. Στο μεταξύ, στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ δείχνουν σημαντική άνοδο των ακάλυπτων επιταγών τον Αύγουστο, όπως και των απλήρωτων συναλλαγματικών. Ειδικότερα, οι νέες ακάλυπτες επιταγές τον Αύγουστο ήταν συνολικής αξίας 6,34 εκατ. ευρώ, ενώ έναν μήνα πριν, τον Ιούλιο του 2021, ήταν 3,82 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν έναν δύσκολο χειμώνα για τον επιχειρηματικό κόσμο λόγω των οφειλών που συσσωρεύονται, χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνονται ανάλογα τα έσοδα των επιχειρήσεων.