Σε συνέντευξή του εκφράζει την αντίθεσή του σε αύξηση του μέγιστου ποσοστού ως προς το ΑΕΠ
Αρνητικός προς το ενδεχόμενο να αλλάξει το όριο χρέους στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης εμφανίζεται ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μικρό αριθμό ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η «Κ», ο κ. Ντομπρόφσκις σημειώνει ότι «οι αλλαγές που εξετάζουμε είναι εντός του πλαισίου των υφιστάμενων Συνθηκών» – κάτι που αποκλείει τη δυνατότητα αύξησης του ορίου για το χρέος από το 60% του ΑΕΠ σε υψηλότερα επίπεδα.
Ερωτηθείς (από την «Κ») πώς μπορεί να επιτευχθεί η επάνοδος στο όριο αυτό χωρών που ήταν ήδη υπερχρεωμένες πριν την πανδημία και που σήμερα έχουν δείκτη χρέους προς ΑΕΠ υπερδιπλάσιο ή και υπερ-τριπλάσιο από το 60% χωρίς ακραία και παρατεταμένη λιτότητα, ο Λετονός αξιωματούχος δηλώνει: «Πρέπει να κοιτάξουμε πιο ρεαλιστικούς και φιλικούς προς την ανάπτυξη τρόπους μείωσης του χρέους. Για παράδειγμα, μπορούμε να εξετάσουμε τον κανόνα της ετήσιας μείωσης κατά 1/20 [της διαφοράς μεταξύ του επιπέδου του χρέους και του 60%], γιατί, πράγματι, πολλές χώρες εξέρχονται από την κρίση με πολύ υψηλότερα επίπεδα χρέους. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας».
Ο κ. Ντομπρόφκσις αναγνωρίζει ότι, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την οποία λάνσαρε στις 19 Οκτωβρίου μαζί με τον επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, η συζήτηση θα επεκταθεί πέραν του στενού πλαισίου των Συνθηκών. Ωστόσο η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι αλλαγές που προϋποθέτουν αλλαγή των Συνθηκών, με δεδομένο ότι απαιτούν ομοφωνία των «27», είναι πολύ δύσκολο να δρομολογηθούν.
Για τον ίδιο τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι αντι-κυκλική όχι μόνο σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα, όταν παρείχαμε τόνωση στην οικονομία, αλλά και σε περιόδους ανάπτυξης, όταν μπορούν να δημιουργηθούν δημοσιονομικά “μαξιλάρια ασφαλείας”».
Σχετικά με την ενσωμάτωση των εποπτικών κανόνων γνωστών ως «Βασιλεία ΙΙΙ», τις προτάσεις της για την οποία παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, ο κ. Ντομπρόφσκις τονίζει ότι η Ε.Ε. είναι η πρώτη που προχωράει σε αυτό το βήμα, πριν τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η προτεινόμενη νομοθεσία είναι η «τελευταία φάση» της εφαρμογής της «Βασιλείας ΙΙΙ», εστιάζοντας στην εκτίμηση του κινδύνου εκ μέρους των τραπεζών (περιορίζοντας το περιθώριο ελιγμών τους για τη μείωση των απαιτούμενων εποπτικών κεφαλαίων). Η Επιτροπή, σημειώνει, διατηρεί περιθώρια ευελιξίας στην εφαρμογή των κανόνων (π.χ. σχετικά με το trading book των τραπεζών), ώστε να μην βρεθούν τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μειονεκτική θέση έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.