Είχε κριθεί ομόφωνα ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Δίκη-Βιτριόλι: Κάθειρξη 15 ετών επέβαλλε με ομόφωνη απόφαση του το δικαστήριο στην Έφη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Για την απείθεια επέβαλλε 6μηνη ποινή φυλάκισης. Αναμένεται η απόφαση για τη συγχώνευση των ποινών.
Την πρόταση αυτή για το ύψος της ποινής είχε κάνει ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, ενώ είχε ζητήσει να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό όπως και έγινε ομόφωνα δεκτό από το Δικαστήριο.
Ειδικότερα, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε από το δικαστήριο να μην αναγνωρίσει στην κατηγορούμενη το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, αφού η σύννομη ζωή του υπαιτίου αποδεικνύεται πρωτίστως με την απουσία καταδικαστικών αποφάσεων από το ποινικό του μητρώο που είναι μαχητό τεκμήριο.
Δίκη-Βιτριόλι: Τι είπε ο εισαγγελέας
«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον Επαμεινώνδα. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε ο εισαγγελέας και προσέθεσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου».
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που έκρινε ένοχη την κατηγορούμενη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Δικαστές και ένορκοι ομόφωνα κήρυξαν ένοχη την 36χρονη για το συγκεκριμένο αδίκημα και όχι για αυτό τα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όπως η ίδια είχε ζητήσει.
Στη δευτερολογία του ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης είχε ζητήσει το λόγο για να απαντήσει στον συνήγορο της Έφης σχετικά με την κατηγορία αλλά και την ανθρωποκτόνο πρόθεση της. «Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει» είπε ο εισαγγελέας στη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου».
Δίκη-Βιτριόλι: Τι επικαλέστηκε η υπεράσπιση της Έφης
Σημειώνεται ότι κατά την αγόρευσή του ο συνήγορος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου επικαλέστηκε σειρά δικαστικών αποφάσεων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην Εφη.
«Γιατί στον ιερωμένο που έριξε δυο λίτρα βιτριόλι στους Μητροπολίτες ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη; Ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να τη σκοτώσει ή να την τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει».
“Θύμα της εμμονής της”
Στο τέλος της αγόρευσής του ο κ. Κεχαγιόγλου ανέφερε πως η εντολέας του έπεσε θύμα της εμμονής της. «Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Κωνσταντίνας (σ.σ. ξαδέλφη της Ιωάννας με την οποία η κατηγορούμενη είχε φιλική επαφή) για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στο εαυτό της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια. Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται» ανέφερε.