Ενοποίηση των δύο ανεξάρτητων διοικητικών αρχών της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ)
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, υπό τον τίτλο «Ενιαία Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων».
Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου έχει ως αντικείμενο την ενοποίηση των δύο ανεξάρτητων διοικητικών αρχών με αρμοδιότητες στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, ήτοι της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), με σκοπό την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους, καθώς και την αποτελεσματικότερη άσκηση του ελέγχου της ορθής εφαρμογής του εθνικού και ενωσιακού δικαίου των δημοσίων συμβάσεων από τις αναθέτουσες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των προσφυγών που ασκούνται πριν από τη σύναψή τους.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, κατά τη σύσταση της ΕΑΑΔΗΣΥ με τον Ν. 4013/2011, στόχος ήταν η δημιουργία μίας ενιαίας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής για όλα τα θέματα των δημοσίων συμβάσεων, στην οποία επρόκειτο να ανατεθεί και η εξέταση των προδικαστικών προσφυγών.
Με τον Ν. 4412/2016 θεσπίστηκε ένα ενιαίο πλαίσιο κανόνων ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων, το οποίο πλέον εφαρμόζεται συνολικά και υποχρεωτικά στις αναθέτουσες αρχές. Μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4412/2016, τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gov.gr) και την επιτυχή εφαρμογή και χρήση του, αντίστοιχα, από τις αναθέτουσες αρχές και τους οικονομικούς φορείς κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, ο φόρτος εργασίας της ΑΕΠΠ διαρκώς αυξάνει ενώ αντιθέτως ο φόρτος εργασίας της ΕΑΑΔΗΣΥ έχει περιοριστεί αισθητά. Παράλληλα, η ΕΑΑΔΗΣΥ διαθέτει επιστημονικό προσωπικό με υψηλή κατάρτιση, το οποίο σήμερα δεν αξιοποιείται παραγωγικά.
Επομένως, η ενοποίηση είναι αναγκαία, επειδή η σύσταση της ΑΕΠΠ ως διακριτής ανεξάρτητης αρχής απέκλινε από τον αρχικό και ορθολογικό σχεδιασμό και επειδή η ενοποίηση θα επιτρέψει σταδιακά την ορθή κατανομή και απασχόληση του επιστημονικού προσωπικού των δύο υφιστάμενων αρχών στα επιμέρους αντικείμενα των δημοσίων συμβάσεων. Προσέτι, η ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας της ενιαίας Αρχής, σε συνδυασμό με τη συστηματικότερη διασύνδεση με την τρέχουσα νομολογία των αρμόδιων δικαστηρίων, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του τρόπου εξέτασης των προδικαστικών προσφυγών, και ιδίως στη βελτίωση της αιτιολόγησης των πράξεων της Αρχής, στην εξάλειψη θεσμικών ελλειμμάτων που συνδέονται με την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του Προέδρου και στην ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των κλιμακίων.
Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιδιώκεται ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, η ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας του ελέγχου νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων και η βελτίωση της ποιότητας των διοικητικών πράξεων εξέτασης των προδικαστικών προσφυγών. Μακροπρόθεσμα δε στοχεύει στη μείωση αφενός του αριθμού των δικαστικώς προσβαλλόμενων πράξεων για λόγους ουσιαστικούς, αφετέρου του δικαστικού φόρτου χωρίς κάμψη της υποχρέωσης παροχής αποτελεσματικής προστασίας κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης των δημοσίων συμβάσεων.
Μπορείτε να συμμετέχετε στη διαβούλευση έως την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 21.00 στο opengov.gr.
https://www.lawspot.gr/nomika-nea/eniaia-arhi-dimosion-symvaseon-se-diavoyleysi-shedio-nomoy