ΝΣΚ: Μετά την απώλεια της εμπορικής ιδιότητας δικηγόρου, εξαιτίας της οποίας είχε αποβάλει αυτοδίκαια τη δικηγορική του ιδιότητα, γεννάται δικαίωμα επαναδιορισμού του για το μέλλον
Με ομόφωνη γνωμοδότησή του, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατέληξε πως, με την απώλεια της εμπορικής ιδιότητας, εξαιτίας της οποίας δικηγόρος απώλεσε τη δικηγορική του ιδιότητα, εκλείπει και ο λόγος απώλειας της δικηγορικής ιδιότητας.
Συνεπώς, δεν υφίσταται κώλυμα επαναδιορισμού του δικηγόρου και έχει δικαίωμα να ζητήσει τον επαναδιορισμό του για το μέλλον, εφόσον στο πρόσωπό του συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, ανεξαρτήτως της προηγούμενης τήρησης εκ μέρους του της υποχρέωσης της παρ. 2 του άρθρου 7 του Κώδικα Δικηγόρων (ΓνωμΝΣΚ 152/2021).
Πιο αναλυτικά, το ερώτημα που τέθηκε στο ΝΣΚ, αφορούσε στη δυνατότητα επαναδιορισμού, σύμφωνα με τη διάταξη του άρ. 27 του Ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) δικηγόρου που έχει απωλέσει αυτοδίκαια τη δικηγορική ιδιότητα και έχει διαγραφεί από το μητρώο του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, εφόσον δεν έχει τηρήσει την υποχρέωση της παρ. 2 του άρ. 7 του ως άνω νόμου.
Σύμφωνα με την προαναφερόμενη διάταξη του Κώδικα Δικηγόρων, αποβάλλει αυτοδίκαια την ιδιότητα του δικηγόρου και διαγράφεται από το μητρώο του συλλόγου του οποίου είναι μέλος, μεταξύ άλλων, εκείνος που αποκτά την εμπορική ιδιότητα με βάση τον εμπορικό νόμο ή ασκεί έργα ή καθήκοντα διευθύνοντος ή εντεταλμένου συμβούλου, διοικητή, διαχειριστή ή εκπροσώπου σε οποιαδήποτε κεφαλαιουχική ή προσωπική εμπορική επιχείρηση ή κοινοπραξία, καθώς και εκείνος που ασκεί άλλο επάγγελμα, και ιδιαίτερα εμπόρου ή μεσίτη, καθώς και κάθε άλλη εργασία, υπηρεσία ή απασχόληση που δεν συνάδει με το δικηγορικό λειτούργημα. Ο δικηγόρος δε, που στο πρόσωπό του συντρέχει μία από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στην εν λόγω διάταξη, υποχρεούται να προβεί σε σχετική δήλωση, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, στον σύλλογο που ανήκει και να υποβάλλει την παραίτησή του.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου, δικηγόρος, στο πρόσωπο του οποίου συνέτρεξε μια από τις προβλεπόμενες στην ως άνω διάταξη περιπτώσεις, αποβάλλει αυτοδίκαια τη δικηγορική ιδιότητα, εκδίδεται δε υποχρεωτικά, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από αίτηση του οικείου δικηγορικού συλλόγου, διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία απλώς διαπιστώνεται, κατά δέσμια αρμοδιότητα, η αυτοδικαίως επελθούσα, ήδη από το χρόνο που επήλθε το γεγονός που την προκάλεσε, απώλεια της δικηγορικής ιδιότητας.
Εν προκειμένω, ο Α.Σ.-Μ. απώλεσε τη δικηγορική του ιδιότητα, λόγω συμμετοχής του ως ομόρρυθμος εταίρος σε ετερόρρυθμη εταιρεία – θέση ασυμβίβαστη με το δικηγορικό λειτούργημα – ήδη από την ημερομηνία σύστασης της εταιρείας. Με πράξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαπιστώθηκε η αυτοδίκαιη αποβολή του ήδη από την ημερομηνία σύστασης της εταιρείας. Η παραίτησή του, η οποία υπεβλήθη σε χρόνο μεταγενέστερο της σύστασης της εταιρείας, δεν παράγει αποτελέσματα στην προκειμένη περίπτωση.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, με την παύση της εμπορικής του ιδιότητας, η οποία επήλθε με την αποχώρησή του από την εταιρεία, έχει ως αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον ο λόγος απώλειας της δικηγορικής του ιδιότητας και να θεμελιώνεται δικαίωμα νέου διορισμού ή επαναδιορισμού του, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, δεδομένου ότι «αναβιώνουν» στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις διορισμού, υπό την αναγκαία προϋπόθεση ότι συντρέχουν βεβαίως και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.
Δείτε αναλυτικά την γνωμοδότηση στο nsk.gov.gr.