Το νέο πληροφοριακό σύστημα ενοποιεί όλα τα υφιστάμενα στο χώρο της εργασίας και της ασφάλισης
Και εγένετο «ΑΡΙΑΔΝΗ». Μετά την «ΕΡΓΑΝΗ», τον «ΑΤΛΑ», τον «ΗΛΙΟ», το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στην δημιουργία ενός ακόμη ψηφιακού συστήματος, με αντλώντας το όνομά του από την αρχαιότητα.
Πρόκειται για το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» που φιλοδοξεί να πετύχει τη διασύνδεση όλων των υπολοίπων πληροφοριακών συστημάτων, που έχουν σχέση με την εργασία και την ασφάλιση.
Η αναγκαιότητα ενός ανάλογου συστήματος κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα πλημμελών ελέγχων της αδήλωτης εργασίας, των υπερωριών και κατ΄ επέκταση της φοροδιαφυγής.
Στα 24 εκατ. ο προϋπολογισμός
Η δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της αγοράς εργασίας «ΑΡΙΑΔΝΗ», έχει ενταχθεί στα έργα του υπουργείου Εργασίας, που θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός του φθάνει τα 24 εκατομμύρια ευρώ και η ολοκλήρωσή του αναμένεται το 2025. Στόχος του είναι να πετύχει την «ενοποίηση» των στοιχείων της απασχόλησης και της ασφάλισης, καθώς σήμερα το σύστημα παρακολούθησης των ροών απασχόλησης «ΕΡΓΑΝΗ» – επι της ουσίας – δεν επικοινωνεί με το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.
Η πληροφορία που αφορά την ασφάλιση ενός εργαζόμενου, καταχωρείται πρωτογενώς στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ μέσω της υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ). Ωστόσο τα ίδια στοιχεία υπάρχουν – προκύπτουν άμεσα – από τις δηλώσεις στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», οι οποίες αφορούν την απασχόληση.
Η έλλειψη «επικοινωνίας» των δύο συστημάτων, δημιουργεί μια δυσλειτουργία που έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι εύκολος ο έλεγχος από το ΣΕΠΕ της υποδηλωμένης εργασίας και της ασφάλισης του εργαζόμενου. Επίσης επηρεάζει αρνητικά και τον έλεγχο της φοροδιαφυγής.
Τα οφέλη
Το νέο ψηφιακό σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ», θα συμβάλει στην ενοποίηση των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Έτσι θα καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση των στοιχείων των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων με αποτέλεσμα, αφενός την απαλλαγή των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας από πρόσθετο διοικητικό βάρος συμπλήρωσης, υποβολής και παραλαβής των δηλώσεων, και αφετέρου τον άμεσο έλεγχο των δεδομένων, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Το νέο σύστημα θα μπορεί να τροφοδοτεί με στοιχεία και τις φορολογικές αρχές, ενοποιώντας την απασχόληση, την ασφάλιση και την φορολογία.