Τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους – δηλαδή πτωχευτικός, εξωδικαστικός – και τους πλειστηριασμούς συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς
Παράταση κατά 1,5 χρόνο (σε σχέση με την αρχική συμφωνία) για να «κλείσουν» οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα ζητήσει η κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Η αρχική συμφωνία, το 2018 προέβλεπε να οριστούν νέες ημερομηνίες εκδίκασης και να έκλειναν όλες οι υποθέσεις – επισήμως είναι 48.000 – στο τέλος του 2021, μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων των αιτήσεων που εκκρεμούσαν (καθώς είχαν πάρει δικάσιμο που… χανόταν στο μέλλον).
Ωστόσο, η πανδημία κράτησε για πολλούς μήνες κλειστά τα δικαστήρια και οι χιλιάδες δανειολήπτες αναμένουν στο ακουστικό τους. Πρόκειται για δανειολήπτες που είχαν υποβάλει το αρχικό αίτημα υποβολής στον ν. Κατσέλη ακόμα και πριν το 2014.
Στο επίκεντρο ο Φορέας Ακινήτων και ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός
Τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους – δηλαδή πτωχευτικός, εξωδικαστικός – και τους πλειστηριασμούς συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα για δύο κυρίως λόγους.
Ο πρώτος αφορά τον Φορέα Ακινήτων που θα αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων και έχει στόχο την προστασία του δικαιώματος στέγασης μετά την απώλεια της πρώτης κατοικίας τους, αποτρέποντας ένα κύμα εξώσεων. Το ενδεχόμενο η ίδρυση και λειτουργία του Φορέα να πάει μετά την άνοιξη του 2022, είναι ορατό.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς οι περισσότεροι οφειλέτες περίμεναν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ ώστε να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή της αίτησης τους. Πάντως οι πρώτες αιτήσεις έχουν ήδη πέσει και στα τέλη Νοεμβρίου θα βγουν οι πρώτες ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως εκτιμούν οι τράπεζες θα βοηθήσουν τους πολίτες να άρουν τις όποιες επιφυλάξεις έχουν για το πλαίσιο τους εξωδικαστικού.
Αλλαγές στο ΤΧΣ
Το έτερο θέμα που θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης – θεσμών είναι αυτό των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου για το ΤΧΣ. Αλλαγές που αφορούν την παράταση του βίου του Ταμείου – λήγει στις 31/12/2022 – με τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι να αναφέρουν από 1,5 – 2 χρόνια παράταση έως και 5 χρόνια.
Το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα με το πλάνο και τη στρατηγική αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες. Σήμερα, το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς ενώ η συμμετοχή στην Αlpha Bank έχει περιοριστεί στο 9% και στη Eurobank στο 1,4%.
Τις επόμενες μέρες το Ταμείο θα βρεθεί με το 68% της Attica Bank, η οποία ωστόσο έχει δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120-240 εκατ. ευρώ και είσοδο στρατηγικού επενδυτή και θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο, καθώς οι θεσμοί θα ζητήσουν ενημέρωση για τον σχεδιασμό που αφορά την Αttica, με δεδομένο ότι κατ’ αρχήν ενδιαφέρον – μη δεσμευτικό – έχουν εκφράσει 6 επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τρίτη 19 Οκτωβρίου, θα γίνει η μετατροπή των warrants σε μετοχές. Η Αttica Bank θα εκδώσει μία νέα μετοχή για κάθε παραστατικό τίτλο. Συνολικά θα εκδοθούν 16.541.878 νέες κοινές μετοχές, οι οποίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ, με ενδεικτική ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης την 20ή Οκτωβρίου. Λόγω της απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα warrants οι νέες μετοχές θα «περάσουν» για λογαριασμό του δημοσίου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας .