Η υπόθεση των 20,5 κιλών κοκαΐνης και των περίπου 75 κιλών ναρκωτικών χαπιών που εντοπίστηκαν στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου 63χρονου Ισραηλινού, λίγη ώρα αφότου είχε έρθει στο νησί μας με πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά, τον Απρίλιο του 2019 από τελωνειακούς και Λιμενικούς, αναβίωσε προχθές στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.
Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν ο 63χρονος αλλοδαπός ο οποίος φέρεται και ως ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης, και βρίσκεται ήδη στη φυλακή καθώς την Άνοιξη του 2020 του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (πρωτόδικο δικαστήριο), αλλά και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, για την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Επίσης, ένοχος κατά πλειοψηφία για την ίδια κατηγορία είχε κριθεί πρωτόδικα και ένας 32χρονος Ρώσος που φέρεται ως ο βοηθός του 63χρονου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. Και για αυτόν η έφεση δεν είχε αναστέλλουσα δύναμη, άσκησε ωστόσο και έτσι εκδικάστηκαν προχθές μαζί με αυτήν του 63χρονου συγκατηγορούμενού του.
Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου (δευτεροβάθμιο δικαστήριο) με την απόφασή του διατήρησε και στους δύο κατηγορουμένους τις πρωτόδικες ποινές που τους είχαν επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, χωρίς να τους μειώσει ούτε μέρα.
Στην ίδια υπόθεση είχαν συλληφθεί και δύο άλλοι άνδρες από το Ισραήλ, ηλικίας σήμερα 80 και 63 ετών, οι οποίοι είχαν έρθει στο νησί μας με το σκάφος με το οποίο ο 63χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» θα επέστρεφε στην πατρίδα του. Αυτοί κατηγορούνταν μαζί με τους δύο καταδικασθέντες για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία για την οποία και οι τέσσερις κρίθηκαν πρωτόδικα αθώοι και με πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσής της μεταξύ άλλων είχε επισημάνει πως από την ακροαματική διαδικασία και τα στοιχεία της δικογραφίας δεν αποδεικνύεται, «δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις» είχε πει χαρακτηριστικά, ότι ο 80χρονος και ο 63χρονος που μετέφεραν το σκάφος στο νησί μας, είχαν σχέση με τη διακίνηση των ναρκωτικών, ενώ αμέσως μετά επρόκειτο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αεροπορικώς.
«Δεν τους συνδέει κάτι με τα πραγματικά περιστατικά» είχε πει η κα. Εισαγγελέας και είχε ζητήσει να κηρυχθούν αθώοι λόγω αμφιβολιών.
Στη συνέχεια ζήτησε την απαλλαγή και των άλλων δύο κατηγορουμένων, δηλαδή του 63χρονου «εγκέφαλου» και του 32χρονου βοηθού του για την ίδια κατηγορία και την ενοχή τους για τη διακίνηση των ναρκωτικών, πρόταση που τελικά «υιοθέτησε» το δικαστήριο.
Σημειώνεται ότι απολογούμενος ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου ο 63χρονος καταδικασθείς είχε δηλώσει ότι θα ήθελε καταρχάς «να ζητήσει συγγνώμη από το δικαστήριο», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για ποιο πράγμα ζητάει συγγνώμη, καθώς στη συνέχεια αρνήθηκε ότι έχει την παραμικρή σχέση με τα ναρκωτικά.
Οι ξένες πινακίδες και οι συλλήψεις
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε με αφορμή έναν απλό έλεγχο νομιμότητας αυτοκινήτου με ξένες πινακίδες, που θέλησαν να κάνουν υπάλληλοι του Τελωνείου Ρόδου και τελικά σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, εντόπισαν τα ναρκωτικά και συνέλαβαν καταρχάς τους δύο πρώτους αλλοδαπούς ηλικίας 32 και 63 ετών αντίστοιχα!
Μάλιστα οι δύο άνδρες προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο παραλίγο να τραυματίσουν τελωνειακό υπάλληλο ενώ ακινητοποιήθηκαν μετά από καταδίωξη!
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όλα ξεκίνησαν την 1η Απριλίου 2019 το πρωί στο λιμάνι της Ακαντιάς κατά την ώρα κατάπλου του πλοίου της γραμμής από τον Πειραιά.
Λίγο λοιπόν μετά τις 10.30 π.μ., στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που διενεργεί προσωπικό του Τελωνείου Ρόδου αλλά και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, εντοπίστηκε ένα ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο το οποίο διέθετε ξένες πινακίδες κυκλοφορίας. Τελωνειακός υπάλληλος που το εντόπισε, θέλησε να διενεργήσει έλεγχο για τη νομιμότητα του οχήματος, αν δηλαδή υπήρχε θέμα προσωρινή εισαγωγής του οχήματος.
Όταν όμως ο τελωνειακός έκανε σήμα στον οδηγό να σταματήσει, εκείνος αντί αυτού ανέπτυξε ταχύτητα και κινήθηκε κατά του υπαλλήλου. Άμεσα κινητοποιήθηκε το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, το οποίο και κατάφερε μετά από καταδίωξη να ακινητοποιήσει το όχημα, κοντά στη Νέα Μαρίνα Ρόδου. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν δύο άτομα, ο 32χρονος Ρώσος και ο 63χρονος από το Ισραήλ.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, βρέθηκαν στους χώρους αποσκευών του εν λόγω οχήματος τα εξής:
• τριάντα (30) πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους είκοσι κιλών και πεντακοσίων ενός γραμμαρίων (20,501 kg),
• έντεκα (11) πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν δισκία ECSTASY (MDMA), γκρι χρώματος, με λογότυπο το σήμα της εταιρείας AUDI, συνολικού μικτού βάρους είκοσι πέντε κιλών και διακοσίων δεκαέξι γραμμαρίων (25,216 kg), δηλαδή περίπου 54.719 δισκία,
• έντεκα (11) πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν δισκία ECSTASY (MDMA), ερυθρού χρώματος, με το λογότυπο ”UPS”, συνολικού μικτού βάρους είκοσι πέντε κιλών και εκατόν εξήντα έξι γραμμαρίων (25,166 kg), δηλαδή περίπου 56.120 δισκία και
• έντεκα (11) πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν δισκία ECSTASY (MDMA), γκρι χρώματος, με το λογότυπο ”SILVER”, συνολικού μικτού βάρους είκοσι τεσσάρων κιλών και επτακοσίων εξήντα επτά γραμμαρίων (24,767 kg), δηλαδή περίπου 55.478 δισκία.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα 20,501 kg κοκαΐνης και τα περίπου 166.317 δισκία ECSTASY, το χρηματικό ποσό των οχτώ χιλιάδων εκατό ευρώ (€8.100), δύο (02) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, μία (01) συσκευή GPS καθώς επίσης και το Ι.Χ.Ε. όχημα ως μέσο μεταφοράς των ανωτέρω ναρκωτικών ουσιών.
Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου όπου στο πλαίσιο της προανάκρισης προέκυψε ότι επρόκειτο να επιβιβαστούν σε ιστιοφόρο ξένης σημαίας με προορισμό λιμάνι της Μέσης Ανατολής και συγκεκριμένα του Ισραήλ. Το δε σκάφος βρισκόταν ήδη στη Ρόδο, ελλιμενισμένο στη Νέα Μαρίνα και το είχαν φέρει στο νησί μας δύο άλλοι Ισραηλινοί ηλικίας 80 και 63 ετών αντίστοιχα.
Οι Λιμενικοί συνέλαβαν και τον καπετάνιο του σκάφους με τον βοηθό του και σύμφωνα με όσα επίσημα ανακοινώθηκαν από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, εξεταζόμενοι προανακριτικά δήλωσαν ότι είχαν έρθει σε επικοινωνία με τον πρώτο 63χρονο που συνελήφθη μετά την καταδίωξη (φερόμενο ως «εγκέφαλο»), ο οποίος τους είχε δώσει οδηγίες να φέρουν το σκάφος στη Νέα Μαρίνα Ρόδου προκειμένου του το παραδώσουν, ενώ εκείνοι (ο 80χρονος και ο 63χρονος) ακολούθως επρόκειτο να επιστρέψουν αεροπορικώς στο Ισραήλ με τα έξοδα πληρωμένα από αυτόν (από τον πρώτο 63χρονο). Ο 80χρονος Κυβερνήτης και ο 63χρονος επιβαίνοντες του ανωτέρω Ι/Φ συνελήφθησαν και αυτοί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και μαζί με τους άλλους δύο συμπατριώτες τους παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.