Του Λεωνίδα Στεργίου
Μέσα σε ένα τρίμηνο, δηλαδή από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν σχεδόν στο μισό το απόθεμα των κόκκινων δανείων. Από τα επίπεδα του 25% το α’ τρίμηνο, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των χορηγήσεων του ιδιωτικού τομέα, έπεσε στο 14,8%. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ολοκληρώθηκαν οι περισσότερες και μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις μέσω του Ηρακλή, σχεδόν, 30 δισ. ευρώ.
Παρά τη μεγάλη αυτή συνολική μείωση, ορισμένοι κλάδοι εξακολουθούν παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων. Άλλοι παραμένουν παραδοσιακά με τα χαμηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και άλλοι είναι εκείνοι που προτιμούν οι τράπεζες να δανείζουν. Στα υψηλότερα ποσοστά NPL βρίσκονται κλάδοι που δοκιμάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως την περασμένη δεκαετία (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας), όπως της εκπαίδευσης και των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Στα χαμηλότερα ποσοστά βρίσκονται κλάδοι με μεγάλους ομίλους, ΔΕΚΟ και Δημόσιο, όπως ενέργεια, ύδρευση και δημόσιος τομέας, άμυνα και κοινωνική ασφάλιση. Τα περισσότερα δάνεια λαμβάνουν κλάδοι με το μεγαλύτερο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, όπως εμπόριο, μεταφορές, ξενοδοχεία, εστίαση, αλλά και η μεταποίηση.
Τα περισσότερα κόκκινα
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα υψηλότερα ποσοστά NPL συναντώνται σε κλάδους που έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες και πτωχεύσεις τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως κατά την προηγούμενη δεκαετία. Από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για τους κινδύνους των τραπεζών στο β’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2021, στις ελληνικές τράπεζες, ο κλάδος με τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν αυτός της εκπαίδευσης, με ποσοστό 43%. Ακολουθεί ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων με ποσοστό 38%. Ένας ακόμα κλάδος είναι εκείνος των κατασκευών με ποσοστό κόκκινων δανείων στο 35,3%, ο οποίος δοκιμάστηκε από το πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας και της συνεχούς πτώσης των τιμών ακινήτων από το 2008 μέχρι το 2017. Παρ’ όλα αυτά, τα κόκκινα δάνεια στον κλάδο του real estate βρίσκεται κατά περίπου 10 μονάδες χαμηλότερα, στο 24%. Αυτό συνδέεται κυρίως με την πορεία των εμπορικών και επενδυτικών ακινήτων. Ένας άλλος κλάδος με υψηλό ποσοστό NPL είναι αυτός των ορυχείων, μεταλλείων και εξόρυξης (33,2%).
Βέβαια, ο κάθε κλάδος έχει τη δική του ιστορία, με άλλους να αντιμετώπισαν περισσότερα συστημικά προβλήματα και άλλους να δέχονται τις συνέπειες από το ευρύτερο οικονομικό και τραπεζικό περιβάλλον (εγχώριο και διεθνές) της προηγούμενης δεκαετίας. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι οι κλάδοι, οι οποίοι σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, παρουσιάζουν μια διαχρονικότητα στους υψηλούς δείκτες κόκκινων δανείων, όπως είναι αυτός των ελευθέρων επαγγελματιών, του αγροτικού και αλιευτικού τομέα, αλλά και του εμπορίου, όπου τα ποσοστά κινούνται μεταξύ 25% και 30%. npl_ratio_ana_klado
Infogra
Οι πιο συνεπείς
Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καθυστερήσεων παρατηρούνται σε κλάδους όπου κυριαρχούν μεγάλοι όμιλοι, ΔΕΚΟ και Δημόσιο. Το μικρότερο ποσοστό NPL παρατηρείται στον κλάδο της ενέργειας -παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου- και στην ύδρευση, με ποσοστά 1,2% και 9%, αντίστοιχα. Επίσης, χαμηλότερα του μέσου ποσοστού κόκκινων δανείων στο επιχειρηματικό τομέα (20,2%) βρίσκονται οι κλάδοι των υπηρεσιών (11,8%), των μεταφορών και αποθήκευσης (12,2%), του δημοσίου τομέα, της άμυνας και της κοινωνικής ασφάλισης (15,7%). Το ίδιο ποσοστό (15,7%) σημειώνει και ο κλάδος των τεχνών και της ψυχαγωγίας.
Πού δίνουν δάνεια οι τράπεζες
Από την κατανομή των δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, τα περισσότερα δάνεια χορηγούνται στον κλάδο του εμπορίου (21%), της μεταποίησης (18%), των μεταφορών (16%) και των ξενοδοχείων και της εστίασης (11%).
Σημειώνεται ότι στο τέλος Ιουνίου 2021, η συνολική πιστωτική επέκταση (υπόλοιπο δανείων των τραπεζών) ήταν 204 δισ. ευρώ, με τα 55 δισ. ευρώ να αποτελούν δάνεια προς νοικοκυριά και τα 81 προς επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα 38,4 δισ. αφορούσαν σε μικρομεσαίες. Στα νοικοκυριά, τα 38,9 δισ. ευρώ αφορούσαν σε στεγαστικά δάνεια.
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3590616/poion-kladon-ta-daneia-kokkinizoun-perissotero