Ο συμπληρωματικός φόρος αλλά και η έκπτωση που γίνεται σήμερα με βάση τον τελικό λογαριασμό θα “συγχωνευτούν” για τον ΕΝΦΙΑ
Δεκάδες σενάρια τρέχουν οι επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών που έχουν συσταθεί για τη δημιουργία του νέου ΕΝΦΙΑ που θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος.
Βασικά στοιχεία των αλλαγών που θα επέλθουν θα είναι η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού στον κύριο φόρο, η αναδιαμόρφωση της βασικής κλίμακας υπολογισμού του φόρου ώστε να γίνει πιο προοδευτική και δικαιότερη αλλά και να συμπεριλάβει υψηλότερες επιβαρύνσεις για τα πολύ μεγάλης αξίας ακίνητα, άνω των 250.000 ευρώ, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται επιπλέον με τον συμπληρωματικό φόρο.
Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι πραγματικά «ενιαίος» για όλους τους ιδιοκτήτες και θα επιβάλλεται ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο, όπως ήδη γίνεται τώρα με τον κύριο φόρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει αλλαγές στις κλίμακες και ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, με αποτέλεσμα η φορολόγηση να μην γίνεται σε όσους έχουν συνολική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, αλλά να επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά που η αξία του ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ακόμα το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η δέσμευση για «ψαλίδι» στο φόρο κατά επιπλέον 8%. Πηγές του οικονομικού επιτελείου παρουσιάζονται επιφυλακτικοί και δεν αποκλείουν η μείωση να είναι κατάτι μικρότερη.
Η κλίμακα θα είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβαρυνθούν λιγότερο:
1. Όλοι οι έχοντες ακίνητα σε περιοχές όπου δεν προκύπτει αύξηση αντικειμενικής αξίας από την 1/1/2022.
2. Όσοι οι έχοντες ακίνητα σε περιοχές όπου γίνεται μείωση αντικειμενικής αξίας.
3. Όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με μικρή αύξηση στην αντικειμενική αξία.
4. Όσοι υπάγονται στον συμπληρωματικό φόρο (έχοντας περιουσία άνω των 250.000 ευρώ) επειδή ξεπερνούν το όριο ως ιδιοκτήτες πολλών μικρών ιδιοκτησιών και όχι μιας ενιαίας.
Χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με μια ενιαία κλίμακα και η έκπτωση θα απορροφηθεί και θα ενσωματωθεί σε αυτή.
Η έκπτωση του 50% για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα θα διατηρηθεί
Ο συμπληρωματικός φόρος θα καταργηθεί για τα φυσικά πρόσωπα αλλά θα διατηρηθεί για τις επιχειρήσεις προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος.
Για τις μεμονωμένες ιδιοκτησίες μεγάλης αξίας (άνω των 200.000 ευρώ) θα υπάρχει ένας συντελεστής προσαύξησης.