Διαφωνίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη διαχείριση της αντιπαράθεσης με την Πολωνία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.
Τα διαφορετικά στρατόπεδα στα οποία χωρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση στα κρίσιμα μέτωπα της επικαιρότητας ανέδειξε η χθεσινή, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Τόσο σχετικά με τις τιμές ενέργειας όσο και για τη διαχείριση της αντιπαράθεσης με την Πολωνία για την ανεξαρτησία των δικαστών και την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου, οι διαφορετικές προσεγγίσεις ήταν εμφανείς.
Σχετικά με την Πολωνία, η βασική υπέρμαχος της αναζήτησης συναινετικών λύσεων παραμένει η Γερμανία. Κατά την άφιξή της στη Σύνοδο (πιθανότατα την τελευταία της), η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σχολίασε ότι «το πρόβλημα είναι ότι διαφορετικές χώρες ερμηνεύουν διαφορετικά το νόημα της Ε.Ε.» και τον βαθμό ενοποίησης που συνεπάγεται. Το πρόβλημα αυτό «δεν θα λυθεί με μια χιονοστιβάδα αγωγών στο Δικαστήριο της Ε.Ε.», είπε.
Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της σκληρής στάσης απέναντι στην Πολωνία, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στη χώρα είναι «αδιαπραγμάτευτη». Είναι «πολύ δύσκολο» να διατεθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης στην Πολωνία «αν αυτό το θέμα δεν διευθετηθεί», τόνισε. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ρόλο να παίξει στο ζήτημα, επέμεινε ο κ. Ρούτε, όχι μόνο η Επιτροπή.
Στα συμπεράσματα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως Συμβούλιο και Κομισιόν θα εξετάσουν μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διατήρηση των τιμών της ενέργειας σε προσιτά επίπεδα.
Σε συνάντηση με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν «εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ετυμηγορία του πολωνικού συνταγματικού δικαστηρίου», σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας. Ο Μακρόν κάλεσε την Πολωνία να εμπλακεί σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ώστε να βρεθεί μια λύση συμβατή με τις αρχές μας και τους κοινούς μας κανόνες», είπε η ίδια πηγή.
Στη δική του δήλωση κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο, ο Πολωνός πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους του, αλλά ότι η κυβέρνησή του «δεν θα δράσει υπό την πίεση ενός εκβιασμού». Ο βασικός του σύμμαχος, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, μίλησε για «κυνήγι μαγισσών» κατά της Πολωνίας, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο «έχει προτεραιότητα μόνο όπου η Ε.Ε. έχει αρμοδιότητες». Το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί πριν από το δείπνο των ηγετών χθες.
Για το ζήτημα της ενέργειας, η καγκελάριος Μέρκελ επαίνεσε την εργαλειοθήκη της Κομισιόν και προειδοποίησε κατά πιο δραστικών μέτρων που θα υπονομεύσουν τους μηχανισμούς της αγοράς. Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, που έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις ανατιμήσεις, σημείωσε ότι θα επαναφέρει το θέμα της πιο άμεσης εμπλοκής της Ε.Ε. στην προσπάθεια μείωσης των τιμών τον Δεκέμβριο. Η ισπανική κυβέρνηση, είπε, κινείται «ταχύτερα» στο ζήτημα από την Κομισιόν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική πρέπει να είναι η μαζική επένδυση σε καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια».
Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη-μέλη καλούνται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της εργαλειοθήκης για την «παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πιο ευάλωτους πολίτες και για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Αναφέρεται επίσης ότι το Συμβούλιο και η Κομισιόν θα εξετάσουν μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος της Ε.Ε., τη διατήρηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα, την ασφάλεια προμηθειών και την υποστήριξη της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Καλείται, τέλος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επιταχύνει τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.
https://www.kathimerini.gr/politics/561551011/chorismeni-se-stratopeda-i-synodos-e-e/