«Δεν έλαβαν τα μέτρα ασφάλειας που όφειλαν» τόνισε η εισαγγελέας
Επτά χρόνια μετά τον θάνατο 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό της αδελφής του σε λούνα πάρκ στο Ελληνικό το Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε του δυο κατηγορούμενους σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 4 μηνών, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως.
Το Εφετείο έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους, τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ, όπως και πρωτόδικα για ανθρωποκτονία από αμέλεια (ενσυνείδητη) και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο ενώ τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.
Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως η οποία ωστόσο, σημείωσε στην αγόρευση της ότι υπάρχουν και τεράστιες ευθύνες του Δήμου, αναφέροντας πως «με πλήρη ασυνειδησία και αδιαφορία παραχώρησε την έκταση προς μίσθωμα και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εισπράττει το μίσθωμα».
Τι είπε η εισαγγελική λειτουργός για τις ευθύνες των κατηγορούμενων
Η εισαγγελική λειτουργός μίλησε για τις ευθύνες των κατηγορούμενων αναφέροντας ότι επαφίονταν μόνο στην στην «τύχη» και δεν έλαβαν τα μέτρα ασφάλειας που όφειλαν.
«Ειπώθηκε πως εάν δεν ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, δεν θα το λειτουργούσαν, προέκυψαν οι ελλείψεις, ήταν ατελείς ακόμα και οι ηλεκτρολογικές καταστάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Ανάλογα παιχνίδια πρέπει να δένονται και εξάλλου τι σημαίνει να λειτουργεί ένα παιχνίδι εάν δεν είναι ασφαλές; Εκτός από τις συνέπειες στα παιδιά έχει και στους ίδιους. Και από λόγους συμφέροντος θα έπρεπε να φροντίζουν να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας».
Ξέσπασαν σε κλάματα οι γονείς
Ο πατριός του άτυχου 13χρονου καταθέτοντας στο δικαστήριο ξέσπασε σε κλάματα την ώρα που περιέγραφε τις μοιραίες στιγμές. «Εκείνη την ώρα, εγώ έβγαζα φωτογραφία, όταν πήγα να το αλλάξω σε βίντεο, ακούω τη γυναίκα μου να μου φωνάζει «Μιχάλη αέρας τα παιδιά.». Όπως τα φύσηξε αέρας, τα σήκωσε και έκανε ένα γάμα, σηκώθηκε ο κύλινδρος στα οκτώ με δέκα μέτρα, δεν υπήρχε περιστροφή, δεν υπήρχε κάτι αναπάντεχο, άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του «κρατήσου», την κράτησε ο Βασίλης να μην πέσει» κατέθεσε. Ο μάρτυρας ανέφερε πως όλα έγιναν ξαφνικά «ήταν μία ριπή στην ουσία, δεν ήταν ανεμοστρόβιλος, ούτε κάτι φοβερό».
«Χτυπάει η μπάλα στο δίπλα παιχνίδι, το καρουζέλ, βγάζω την κόρη μου, την βλέπω με κλειστά μάτια, εκεί τα είδα όλα, νόμιζα ότι πέθανε και η σύζυγος μου, τον γιο μου. Ήμασταν μόνοι μας και μετά μαζεύτηκε κόσμος, λέω σε ένα γείτονα, κράτα την πάω να δω τι έγινε με το γιο μου. Πάω στο Βασίλη κοιτάω, εκεί μηδένισαν όλα, πήρα τηλέφωνο 166, ήρθαν στα 15 με 20 λεπτά» περιέγραψε τονίζοντας πως ήταν ανύπαρκτα τα μέτρα ασφαλείας. «Το παιχνίδι δεν ήταν δεμένο πουθενά, το τοίχωμα του πρέπει να έχει τρυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, δεν υπήρχε τίποτα. Ένα σκοινί, μία περίφραξη, δεν υπήρχε, εγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος.
Εάν ήταν δεμένος ο κύλινδρος θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν υπήρχαν άδειες θα το είχαν ελέγξει το παιχνίδι. Λειτουργούσε χωρίς άδεια. Η κόρη μου υπέστη θλάση στους πνεύμονες. Τώρα είναι καλά στην υγεία της» κατέθεσε συγκλονισμένος.
«Όταν τον βγάλανε δεν είχε καν αισθήσεις» είπε η μητέρα του 13χρονου
Την ίδια περιγραφή έκανε καταθέτοντας και η μητέρα των παιδιών. «Όταν τον βγάλανε δεν είχε καν αισθήσεις, είχε γυρίσει η γλώσσα του. Η κόρη μου είναι καλά σήμερα…» είπε φανερά φορτισμένη και συμπλήρωσε «Είμαι κάθετη ότι πρέπει να είχαν ληφθεί μέτρα. Παρόμοια παιχνίδια έχουν δίκτυ ασφαλείας. Δε θα το σήκωνε σε τέτοιο ύψος. Δεν είχε καθόλου αέρα. Είχε ήλιο αρχικά».
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ένας αεροναυπηγός ο οποίος κατέθεσε πως στα 15 με 20 χιλιόμετρα αέρα το συγκεκριμένο παιχνίδι θα μπορούσε να κάνει ανύψωση και αυτό επειδή εσωτερικά στο τοίχωμα του κυλίνδρου υπήρχε αέριο. «Από τη στιγμή που δεν υπήρξε στροβιλισμός και περιγράφεται μία ανύψωση και μετά μία πορεία γάμα, λόγω του βάρους των παιδιών, το παιχνίδι έγειρε και έκανε ελεύθερη πτώση. Γι αυτό υπάρχει ο κανόνας σε αυτά τα παιχνίδια, να υπάρχει πρόσδεση. Από τη στιγμή που ένας επιχειρηματίας, ξεκινάει πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, να υπάρχει πιστοποίηση. Εάν είχα κληθεί εγώ σε αυτό το λούνα παρκ δε θα έδινα άδεια ποτέ, έπρεπε να υπάρχει πρόσδεση της πισίνας, πρόσδεση του παιχνιδιού, σήμανση. Ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσουμε με την αδράνεια την ανύψωση του παιχνιδιού, είναι η πρόσδεση» ανέφερε ο μάρτυρας.
«Με τη σημερινή απόφαση του, το Εφετείο επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση, καταδίκασε την εγκληματική αδιαφορία, που επέδειξαν οι κατηγορούμενοι λειτουργοί του λούνα παρκ για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των ανήλικων χρηστών της επιχείρησης τους. Ας ελπίσουμε η απόφαση αυτή να λειτουργήσει αποτρεπτικά για παρόμοιες συμπεριφορές» ανέφεραν σε δηλώσεις τους αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης οι συνήγοροι της οικογένειας, Μαρία Γκέλη και Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος.